Fali vam sreće u životu? Isprobajte ove savjete!

Ako ste se zbog događaja u protekloj godini osjećali emocionalno iscrpljenim, niste sami. Ljudi se često bore da pronađu sreću čak i u normalnim vremenima. Zbog toga se devedesetih godina prošlog vijeka pojavilo područje tzv. pozitivne psihologije, tražeći odgovore na pitanja: „Zašto je ponekad teško biti srećan? Postoji li način da se pomogne ljudima da poboljšaju svoje raspoloženje i pogled na život?“

 

Kako se ispostavilo, odgovor na drugo pitanje je potvrdan. Možete učiniti mnogo toga da poboljšate kvalitet svog svakodnevnog života i osjećate se ispunjenije.

Isprobajte ovaj recept za sreću koji uključuje mješavinu tri fizičke i emocionalne strategije. Isprobajte svaku od ovih opcija tokom sedam dana. Procijenite da li je ijedan od ovih koraka pozitivno utjecao na vaše osjećanje sreće – i nastavite to činiti!

Izađite napolje i budite aktivni

Svjež zrak i vježbanje su dobitna kombinacija za podizanje raspoloženja. Aerobne aktivnosti poput hodanja, vožnje bicikla ili trčanja oslobađaju hormone zaslužne za podizanje raspoloženja, koji mogu umanjiti osjećaj stres i pružiti osjećaj blagostanja.

Cijenite mala svakodnevna zadovoljstva

Male smetnje mogu pokvariti i najbolji dan – zagubite ključeve, udarite se u prst na nozi ili naiđete na mrzovoljnog kolegu. Ali može biti i obrnuto. Istraživanja pokazuju da to što odvojite dragocjeno vremena za male, ugodne trenutke može učiniti da se osjećate sretnije. Fokusirajte se na male dnevne događaje na isti način kao što radite kad su veliki događaji u pitanju (kao što su dan vjenčanja, rođenje djeteta ili godišnji odmor). Na kraju krajeva, ti mali trenuci čine većinu vašeg života. Uživajte u vremenu provedenom u vrtu ili sjedeći pored sunčanog prozora uz šoljicu čaja (kafe).

Ograničite svoje odluke

Imati beskonačne mogućnosti možda zvuči kao san, ali ustvari, puno mogućnosti izbora može izazvati više brige. Sreća djelimično zavisi od izbora – na kraju krajeva, bilo bi veoma stresno nemati nikakvu kontrolu nad svojim životom. To što ne morate svakodnevno donositi brojne odluke, zapravo može biti oslobađajuće. A kad donesete odluku, ne dozvolite sebi da je stalno preispitujete.