Fadila Čulić, mostarska krojačica o pobjedi kancera i osteoporoze: LIJEČEĆI KARCINOM STRADALE KOSTI, ALI SAM IH “PODMLADILA” JURIŠIĆEVOM TERAPIJOM

Poznato je da su pojedini onkološki lijekovi „pametni na tumorske ćelije“, ali da razrjeđuju kosti. Kod mene su otkrili osteoporozu i bila je baš uzela maha. Stradala mi je i hrskavica u koljenima. Uz pomoć biljnih terapija Denisa Jurišića od prošle godine ja ne nosim štake i ne koristim invalidska kolica

Kažu da poslije pedesete godine, svaka godina čovjeku donese  „oku“ (kilogram) olova; nekome na leđa, a nekome na noge. Breme godina polako, ali sigurno oduzima snagu, zdravlje, pa i pamet.

Za mnoge je to teška spoznaja. Za Fadilu Čulić, 68-godišnju penzionerku iz Vrapčića, novog urbanog mostarskog bisera – nije!

–        Đe će bolan Hercegovki godine nauditi!? Nama „kamenjarkama“ ne može niko ništa, osim Svevišnjeg, a i on nas čuva – šaleći se na svoj i račun Hercegovine započinje razgovor za naš magazin Fadila.

 Šivaća mašina

Zamolila nas je da puno ne pričamo o njoj i da „plaho ne kitimo“ njenu priču, iako bi imala šta kazati i čime se ponositi. Mostarska raja i hercegovački svijet je poznaju kao čuvenu krojačicu. Počela je u „zlatna vremena“, kada je ovaj “drevni zanat” bio na cijeni. Bilo je to u Stocu, a odatle stigla u Mostar. Cijeli život ovaj posao je radila iz ljubavi. Najdraže igračke u djetinjstvu su joj bile makaze i šivaće mašine, a kasnije su joj bile sudbina i izvor zarade.

–        I danas ja volim sjesti za šivaću mašinu, mada se više nema kuvveta (snage). Volim to, pa eto ti – kazat će.

Dodaje, da je u životu prošla jako puno raskrsnica, ali da ni na jednoj nije promašila pravac. Čak i kada joj je zdravlje dobro narušeno. Sve je počelo 2003. godine, kada su joj dijagnosticirali rak.

– Od tada sam vam ja i onkološki pacijnet, a onda su se počele nizati i ostale tegobe. Jedno sam oboljenje liječila, ali su mi počeli stradati drugi dijelovi organizma, tako da sam do 2015. godine imala nekoliko operacija. Tokom ovih godina bila sam na kemoterapijama, radio terapijama, uredno provodila farmakološku terapiju, ali nisam bježala ni od alternativne medicine.

Iz ove borbe sa opakom bolešću izašla je kao pobjednica. Od 2015. godine nema novih ćelija raka. Onkolozi su prezadovoljni i preporučuju joj kontrole jednom godišnje, kao i svakoj ženi koja vodi računa o svome ženskom zdravlju.

Kako sam podmladila hrskavicu i kosti?

Da nije bilo doktora i travara ona danas ne bi Neretvu i Bunu gledala, niti uživala u radostima života. S kancerom se uspješno nosila godinama, ali u jednom trenutku počele su je stizati druge tegobe. Kosti su je izdavale. Prve ozbiljnije tegobe su se pojavile tokom 2008. godine.

–        Liječila sam karcinom, borila se za život, uredno uzimala farmakološku terapiju, koja je zaustavila dalji razvoj ćelija raka, ali su mi stradale kosti. Poznato je da su pojedini onkološki lijekovi „pametni na tumorske ćelije“, ali da razrejeđuju kosti. Kod mene su otkrili osteoporozu i bila je baš uzela maha.

Sa dijagnozom osteoporoza bila je skoro nepokretna, a uz to je strepila da ne dođe do težih povreda ili lomova, jer su joj kosti bila „staklene“.

–        Nigdje nisam bila prispjela; u koljenima hrskavica potrošena, 4 pršljena i jedno rebro pukli od osteoporoze. Po kući sam se kretala u kolicima, a ako bih izašla vani koristila sam štake. Jako sam se teško kretala i pri tome trpila velike bolove – kazuje naša sagovornica.

Ali, se nije predavala! Takve se Hercegovke; uz sve jade ne priznaju poraze. Tragajući za spasonosnom formulom, kao redovan čitatelj „Aure“ stupila je u kontakt sa sarajevskim travarom Denisom Jurišićem i „prokrčila prtinu“ koja vodi do pobjede osteoporoze i istrošene hrskavice.

–        Da se razumijemo, ne tvrdim da sam potpuno izliječena, ali ja se danas puno bolje krećem, nemam bolova, ne trebaju mi ni štake, ni kolica – napominje Fadila.

Prirodnu terapiju travara Denisa Jurišića počela je koristiti prošle godine. U dogovoru sa njim prvo su liječili diskus herniju i osteoporozu. Potrošila je dvije kompletne terapije koje su se sastojale od krema, ulja i kapi za bolesne kosti, a nakon toga je započeo proces obnove hrskavice u koljenima „Omosintexom“, čuvenim biljnim elekisrom za zdrave kosti.

–        Skoro pola godina sam bila disciplinovan pacijent i – uspjela sam. Evo me hodam, veselim se, uživam. Redovno odlazim na kontrole kod ortopeda. On je zadovoljan i novu kontrolu mi je zakazao „po potrebi“ – kazala nam je na kraju razgovora Fadila Čulić, te zamolila nas da obavezno naglasimo slijedeće:

–        U borbi za svoje zdravlje sve ove godine ništa nisam odbijala što preporučuje zvanična medicuina, ali nisam bježala ni od alternativne. Mislim da sam vam sve ovim kazala! KOntakt telefon travara Jurišića u Sarajevu je 061 373 581

 

 

error: Content is protected !!