Fadil Mujaković, majstor za izradu suvenira iz Tešnja: SUVENIRI I HAMAJLIJE OD TISOVINE „IDU KAO HALVA“

Majstora Fadila njegovi sugrađani nerijetko mogu vidjeti sa torbicom na ramenu. Kuda on  ide, idu i negovi minijaturni suveniri.

 

Fadila Mujakovića u drevnom Tešnju podno Gradine prepoznaju kao vrsnog majstora za izradu suvenira od drveta. Do odlaska u penziju, ovaj vitalni i vrijedni zanatlija, radio je u tešanjskoj „Pobjedi“, a kada je kao penzioner dobio više vremena posvetio se izradi suvenira.

– Spojio sam ugodno sa korisnim – veli i dodaje: – kako svaki suvenir nađe svog kupca, zauhar je ako koja markica kane u kućni budžet. Volim ovaj hobi i s ljubavlju ga obavljam!

 Otac kao uzor

Fadil se prisjeća kako je još od malih nogu bio vezan za obradu drveta zahvaljujući svome rahmetli ocu koji je volio drvo i ovaj zanat.

– Po uzoru na oca, kada bih imao više vremena ponešto bi uradio za svoju dušu, ali sam se intezivno posvetio ovom zanatu tek kada sam se penzionisao prije jedanaest godina – kaže ovaj susretljivi majstor i ističe kako je posebno postao  poznat otkako je član Udruženja „Sehara“, koje se bavi očuvanjem tradicije starih zanata

– Zahvaljujući ovom udruženju moje rukotvorine su se našle i na sajmovima diljem Bosne i Hercegovine – dodaje.

 Suveniri kao dar

Majstora Fadila njegovi sugrađani nerijetko mogu vidjeti sa torbicom na ramenu. Kuda on  ide, idu i negovi minijaturni suveniri. Kazuje:

– Kada nekome nešto zatreba zatraže i naravno dobiju. U više navrata znao sam darovati suvenire. Kod kupaca najviše idu privjesci koje izrađujem od tisovine, jer mnogi to doživljavaju kao hamajlije. Osim privjesaka tražene su i male drvene kašike, a u ponudi imam i velike kašike, kao i druge rukotvorine koje izrađujem u posebnoj prostoriji u kući. Volim ovaj hobi i sa uživanjem izrađujem sve što uzmem u svoje ruke.

Tamburica

Tešanjski majstor među svojim suvenirima, s ponosom  ističe minijaturnu tamburicu.

–.Napravio sam je u obliku kašike u želji da jednog mog prijatelja uvjerim da i to mogu uraditi svojim rukama – kaže Fadil i pojašnjava kako ovaj hobi doživljava kao najdjelotvorniju terapiju protiv svakodnevnih briga.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba