Fadil D. (58) iz Mostara: Kako sam izliječio karcinom prostate!

Nakon mjesec dana, ponovo sam uradio kontrolne nalaze. Sve vrijeme držao sam se uputa dr. Trobradović. Uradio sam nalaze i kada sam ih podigao, vrijednost PSA bila je 1,65. Nisam mogao da vjerujem. Vratio sam se i pitao sestru da nije došlo do neke greške.

Kod dr. Šuhrete Seke Trobradović, opet vesela vijest. Još jedno izlječenje karcinoma.

Ni prvo ni posljednje – samouvjereno će nam kazati dr. Trobradović. Ponosna je na svoje uspjehe koje niže svakodnevno.

Za našeg sagovornika, Bugojanca s mostarskom adresom, Fadila D., penzionisanog vozača, ovo je čudo. Pokazuje nam nalaze i uvjerava da su oni najbolji dokaz njegovih riječi. Prije liječenja kod dr. Trobradović, nalazi su, kaže Fadil, bili užasni. Nakon mjesec dana korištenja ljekovitih pripravaka od dr. Trobradović, desilo se čudo na koje ni Fadilov doktor ne može biti ravnodušan.

Fadil kaže da krije identitet jer ga poznaje puno ljudi u Mostaru. Većina od njih ni ne zna da je bio bolestan i borio se sa teškom dijagnozom.

– Ne mogu podnijeti da me zaustavljaju i pitaju šta je bilo, šta se desilo. Sve je još uvijek svježe, umoran sam pa mi ne treba i taj teret – bio je iskren Fadil. U nastavku razgovora objašnjava početak obolijevanja. Prve simptome osjetio je polovinom prošle godine. Učestalo mokrenje bio je prvi znak za uzbunu.

– Danju sam išao devet-deset puta do toaleta, a neveče i do osam puta. Kako se simptomi nisu smirili ni nakon nekoliko dana, obratio sam se liječnicima – prepričava Fadil.

Ultrazvučni pregledi, nalazi krvi, tumorski markeri i biopsija pokazali su jedno: karcinom prostate. Na pitanje kako se osjećao kada je dobio dijagnozu, samo othukuje.

– Kako ću se osjećati? Bio sam smrtno uplašen kao i moja porodica.

Kaže da je dobio medikamentoznu terapiju i doktori su pominjali da će mu poslije uvesti i hormonsku. Već nakon nekoliko dana, priča, u Auri je vidio priču o dr. Trobradović.

– U tome strahu, kontaktirao bih bilo koga. Tako sam okrenuo i njen broj i kroz nekoliko dana je posjetio. Dr. me pregledala na svom posebnom preparatu, a onda sam započeo terapiju Eliskirom sa Kavkaza. To sam počeo korisiti i bez konsultacija sa liječnikom. Ipak, poslije na pregledu pitao sam ga da li smijem koristiti i neke druge lijekove. Rekao je da ako mi to ne pomogne, sigurno neće ni odmoći. Njegove riječi dale su mi snagu, bile vjetar u leđa.

– Tumorski markeri tada su kod mene pokazivali vrijednost PSA 20. Doktor je smatrao ako to uspijemo do kontrolonog pregleda spustiti za četiri-pet mjesta, bilo bi odlično – kaže Fadil.

Inače, vrijednost prostatično specifičnog antigena (PSA) u krvi od 4 nanograma po mililitru krvi smatra se normalnom. Rezultati između 4 i 10 smatraju se graničnim, dok se veći od 10 smatraju abnormalnim, što upućuje na mogućnost raka prostate. Pokazalo se da što je veća PSA vrijednost, veća je vjerovatnost dijagnoze raka prostate. Kod Fadila je upravo bio takav slučaj što je pokazala i biopsija.

– Nakon mjesec dana, ponovo sam morao na kontrolni pregled. Sve vrijeme striktno sam se držao uputa dr. Trobradović. Uradio sam nalaze i kada sam ih podigao, vrijednost PSA bila je 1,65. Nisam mogao da vjerujem. Vratio sam se i pitao sestru da nije došlo do neke greške. Ona se smijala i rekla da je nemoguće.

Sutradan se sa nalazom pojavio i kod svoga doktora.

– Nevjerovatno je da je ovoliko PSA pao. Ovim sam prezadovoljan i ne mogu da vjerujem. Šta ste koristili? Kako vam je ovo uspjelo – pitao me doktor. Pitao sam ga, da li ovo znači da je rak izliječen, a on je potvrdio. Rekao je da taj PSA sve govori. Dogovorili smo se da obavljamo redovne kontrole, i svaka naredna je bila sjajna. Tegoba više nemam…

error: Content is protected !!