Facebook Kazanova: Zavode li i vas muškarci preko Facebooka? Onda je ovo tekst za vas!

Piše: Vahida Djedović, književnica i psihoterapeut

Da zaista postoje majstori zavođenja, vjerujem da znaju i ptice na grani, ali da postoje instruktori koji uče muškarce kako da zavedu žene iz fotelje, odnosno putem facebooka, rekla bih da rijetko ko zna.

Maloprije čitam neku priču o Kazanovi i o tome kako je on, tri dana, smišljao način da zavede jednu ženu. Poslije čitam komentare, a komentarišu, uglavnom, žene i kažu kako nema više takvih muškaraca, a nema ni žena koje su kao tvrđave. Sve su kao livade. Ipak, poznato je da je Kazanova bio zavodnik i da je spavao sa 132 žene, dakle, uživao je da osvaja. I ostavlja.

Dalje čitam u komentarima kako će možda unucima naših unuka biti zabavno i romantično kad im budu pričali kako su se upoznali njihovi bake i djedovi:  „I onda je on njoj poslao smajlija na facebook.“

Prije nekog vremena u moj inbox počele su da se ispisuju riječi od izvjesnog Amona, iako, čisto sumnjam da mu je ovo pravo ime, a dotični gospodin piše:

„Dobar dan, zloćko moj lijepi. Doista si lijepa žena. Sorry što sam upao u inbox, jednostavno sam morao.“

Ako analiziramo rečenice, prvo,možemo uočiti da je poslao poruku koja ne traži odgovor. Drugo, nije napisao ono što većina piše: „Hej, ćao!“ „Šta ima ktb?“ „Koliko imaš godina?“ „Jesi li udata?“ (Stvarno, ne znam kojem muškarcu uspije da stupi u kontakt s nekom kojom piše poruke ovog tipa!) Amon je napisao, ako ništa, makar smislene rečenice koje kažu  sljedeće:

  1. Pozdravlja, dakle ukazuje da je pristojan;
  2. Naziva me „lijepim zloćkom“, što znači da se gospodin stavlja u poziciju žrtve, jer ja sam zla, a nasuprot zlu je dobro. On je dobar i, stoga, treba da se sažalim. Dakle, manipulativan je i udara na emocije, a mi žene smo mnogo osjetljive na emocionalna stanja, kako na svoja, tako i na stanja drugih ljudi.
  3. Opet mi ponavlja da sam lijepa. (Kao da nemam ogledalo i ne znam kako izgledam) Ipak, većina ljudi voli komplimente, a dotični šalje poruku da mu se svidjam. Odnosno, sviđa mu se moj izgled.
  4. I, na kraju, izvinjava se što upada u inbox. Zaboga, morao je! Kao da je magnetom privučen ili omađijan. On ne bi. Tu je protiv svoje volje. Privučen mojom ljepotom. Baš, kao u bajci.

Pa, zbilja, ko mu ne bi odolio?

Kulturan, odmjeren, pristojan, dobrica, romantičan…

Osim toga, fantastično izgleda. Slike kao sa razglednce. A ima ih kao u priči. Mnogobrojnošću slika i ponekom oznakom sa još nekim, ukazuje da su slike zaista njegove i da zaista tako izgleda.

Odmah se postavlja pitanje: Zašto bi neko, ko ovako izgleda, lažirao ime i zavodio žene preko facebooka? Možda je on neki, facebook Kazanova!?

 

A evo šta, između ostalog piše instruktor zavođenja:

 

„Dragi budući majstore zavođenja,

Dosta ti je više života u kojemu ti zavođenje žena predstavlja ogromnu nepoznanicu i smatraš da bi lakše postao prvi hrvatski čovjek u svemiru nego li osvojio srce neke ljepotice koja ukrašava naslovnicu Playboya?
Dosta ti je više samovanja i konačno želiš pronaći zgodnu i pametnu žensku osobu koja će te voljeti i respektirati?
Ili možda želiš imati što je više moguće prekrasnih djevojaka istovremeno, vodeći se krilaticom „čim više, tim bolje“ ?
Dragi moj prijatelju, svojim osobnim iskustvom garantiram ti da je to moguće i da je primjenjivo na svakoga, neovisno o izgledu, primanjima, poslu, itd. Nije bitno da li si zgodan kao Brad Pitt, da li imaš love kao Ivica Todorić i da li imaš neku skupu pilu u garaži. Pitaš se gdje je onda caka? Caka je u isprobanim tehnikama koje svatko može naučiti uz jednostavne upute koje su opisane u knjizi „Kako zavesti žene putem Facebook-a.“

A šta je, zapravo, zavođenje?

Zavođenje je vještina pomoću koje zavodnik osobu odvraća od stvarnosti i navodi je da se rukovodi prividima. Zavodnik utječe na osjećajnost i ranjivost osobe, a to postiže manipulacijom. Zavesti nekoga, dakle, znači ubijediti ga da ne vjeruje vlastitim očima. Zato se zaljubljenost opisuje kao iluzija, jer to i jeste.

Kada je Kazanova vidio ženu koja mu se sviđa, prvo ju je posmatrao sa određene udaljenosti, ali ipak dovoljno blizu da uoči njenu manu. Dotična dama nije umjela izgovoriti glas R, pa zato nije mogla dobiti značajnu ulogu, a bila je glumica. Kazanova odluči da za nju napiše dramski komad, ali na takav način da nema riječi koja ima glas R u sebi.

Wow! Kako romantično, rekle bismo, mi, žene!  I koja od nas ne bi nasjela na ovakav trik!?

Ali, s druge strane, ko bi volio da bude obmanut? Opet, mi, žene, naravno!

Ispravši nam mozak holivudskim filmovima, sve čekamo princa na bijelom konju, da nas u kasu, onako, jednom rukom, zgrabi i posadi u sedlo, tik iza svojih leđa.

Budući da je era filmova prošla, sada imamo eru facebooka i zavođenje putem ove društvene mreže.

Vratimo se  izvjesnom Amonu.

Pročitavši navedenu poruku, a sa znanjem kojeg već imam, samo kratko odgovorim „Hvala.“ Međutim, gospodin nastavlja:

„Bespotrebno je ovo „hvala“, žoharčiću moj lijepi. Hvala tebi što postojiš. Djeluješ toliko moćna žena, da sam jednostavno ovo morao napisati i ući u tvoj inbox bez dozvole. Uljepšala si mi, ne dan, nego mjesec.“

Wow! Možda bih i nasjela da imam dvadeset manje. Sutradan ponovo piše:

„Dobro jutro, zvjezdice moja lijepa!“

Oho, sad sam već među zvijezdama, što bi rek’o Čola. Ne odgovaram. Kroz nekoliko dana, evo još jedne:

„Sretan ti Ramazan, prijateljice moja.“

Ramazan i ja! Kažem, opet „Hvala.“

Samoprozvani facebook majstor zavođenja, između ostalog, piše da postoje šablonske poruke za ulet i otvaranje vrata kod nje. Da ne bi trošili vrijeme, osmislili su šablone, jer i Amon odgovara šablonskom porukom:

„Bespotrbno je ovo „hvala“. Bila mi je čast. Žao mi je samo što nisam mogao uživo.“

„Nikad se ne zna. Možda ćeš nekad imati priliku i uživo,“ sada već pokušavam stupiti u konveraciju, jer me zainteresovao šablon.

„Ja sam markirao kad se dijelila sreća. Poznajem samo sreću u nesreći. Eeee, pa daaaaa! Ti si moja nesreća. Zaljubih se do ušiju u tebe, hjebote, još preko virtuelnog svijeta. Uz to, u kriznim godinama.“

Sada vidim da je vrag odnio šalu i da Amon piše ono što pas s maslom ne bi mogao pojesti, pa kažem:

„Doktorirala sam na temama o kojima pišeš. Sve mi je, već, dobro poznato.“

„Budi mi mentorica, onda. Ja jesam nediplomirani psiholog, premda radim neki stoti posao, al’ ovako nešto nisam doživio nikada. Nikada!“

„Žao mi je, ali ne mogu imati više od dva kandidata,“ kažem u namjeri da shvati da sam ga prozrela.

Pametan je. Shvatio je. I samo još napisao:

„Neshvatljivo! Skroz, skroz!¨“

Više se nije javio. Sigurno je našao neku drugu profilnu sliku kojoj je u inbox počeo ispisivati iste ove redove.

A facebook „majstor zavođenja“ uči o tome i kako da:

  • Kako koristiti Facebook da bi povećao svoj uspjeh do čak 50 puta više nego starim, konvencionalnim metodama
  • Kako kreirati nevjerojatnu seksualnu tenziju koja će ju dovesti do ludila prije nego što te je uopće upoznala
  • Kako se prezentirati kao ulov stoljeća za kojim će trčati poput psića za igračkom
  • Kako u maksimalno 15 minuta dogovoriti spoj zbog kojega će eksplodirati čekajući ga

Dakle, drage moje žene, kada idući put dobijete poruku u inbox, dobro ramislite da li vam treba neko za kim ćete trčati poput psića ili vam treba neko da s njim samo još malo uljepšate svoj, i onako, lijepi život. Jer, ako ste nesretne, ne postoji taj Kazanova koji će vas usrećiti. A ne postoji, zato što je Kazanova samo privid.

 

 

(Izvor: doktorica za ljubav)