FACEBOOK ĆE SPRIJEČITI OBAVIJESTI O UMRLIM OSOBAMA KOJE SU UZNEMIRAVALE KORISNIKE

Facebook je saopštio kako radi na korištenju umjetne inteligencije kako bi spriječio problem koji je uznemirujući za korisnike ove mreže – primanje obavijesti o umrlim prijateljima i voljenima.

Kompanija je saopštila kako se nada da će zaustaviti bolno iskustvo miliona korisnika koji dobijaju sugestije da pozovu preminule ljude na događaje ili da im požele sretan rođendan.

Na korisničkim profilima počast osobi će se sada prikazati odvojeno, čuvajući vremensku liniju pokojnika onakvom kakva je ona ostala prije njih.

“Nadamo se da će Facebook ostati mjesto gdje se pamćenje i duh naših voljenih mogu slaviti i čuvati”, rekla je Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka.

Ova promjena uslijedila je nakon što su se korisnici Facebooka često žalili da su šokirani i uznemireni kada ih popularna društvena mreža podsjeća na interakciju s preminulom voljenom osobom.

Od 2009. godine Facebook je omogućio korisnicima da “memorišu” profile preminulih korisnika.

Kada je stranica memorisana, ona se više ne pojavljuje unutar obavijesti kao da je ta osoba još uvijek živa. Međutim, za profile preminulih korisnika koji još nisu bili memorisani, Facebook je rekao da će koristit umjetnu inteligenciju kako bi spriječio pojavljivanje tih računa na neočekivanim mjestima.