EZOGETIKA, NOVI ENERGETSKI MODEL ČOVJEKA: SNAGOM POLJA BOJA PROTIV BOLESTI!

Peter Mandel, pionir energetskog postavljanja dijagnoze i istog takvog liječenja - poznat po svojoj punkturi bojama i primjenom svih mogućnosti Kirlianove fotografije

Peter Mandel, pionir energetskog postavljanja dijagnoze i istog takvog liječenja – poznat po svojoj punkturi bojama i primjenom svih mogućnosti Kirlianove fotografije

Ezogetika je novi model energetskog ustrojstva čovjeka, koji je postavio iscjelitelj i pronalazač metode liječenja punkturom boja, Peter Mandel. U njemu Mandel povezuje spoznaje ezoterije, biofizike i biogenetike

Svi ponekad potcjenjivani bolovi, kao što su glavobolja, bolovi u krstima, zglobovima ili trbuhu, nestaju za 10 sekundi ako se na čelu masiraju određene tačke korijena kose. Hrabra tvrdnja, zar ne? Međutim Peter Mandel, pionir energetskog postavljanja dijagnoze i istog takvog liječenja – poznat po svojoj punkturi bojama i primjenom svih mogućnosti Kirlianove fotografije u cilju uspostavljanja dijagnoza – potpuno je siguran u istinitost iznesene tvrdnje.

– S kružnim, primjerenim pritiskom, masaža ovih tačaka djeluje na thalamus i na centar za vid, koji ulazi u svijest – tumači Mandel učinkovitost svoje metode. Isto se postiže ako se na ove tačke djeluje obojenom svjetlošću prema punkturi boja koju provodi Mandel.

Spoj starih i novih znanja

Tajna ove neobične terapije protiv bolova nalazi se u sistemu energetskog upravljanja u tijelu čovjeka, čije je otkriće znatno proširilo naše znanje o ovom području. Na osnovu tih spoznaja, Mandel je u 15 – tak godina razvio razne uspješne metode liječenja. Svoj je sistem nazvao – ezogetika. U njemu je spojio stara i nova znanja u skladu s uvjerenjem da „danas ezoterija mora biti povezana sa spoznajama bioenergetike, biofizike i energije“.

U skladu sa takvim pristupom, Mandel je povezao fenomen čakri, spoznaje ezoterije i spoznaje iz Akasha hronike s najnovijim rezultatima istraživanja mozga – na primjer thalamusa, hipofize i limbijskog sistema. Tome je pridodao do sada potpuno nepoznate sisteme energetskog upravljanja – takozvane releje transmisije i „konvertere“, koji, prema Mandelu, „prenose u tijelu životne informacije“.

Uz pomoć ovakvog modela, iscjelitelj Mandel je opisao bolesti kao poremećaje u toku i snazi energije. Shvaćene tako, one bi se mogle liječiti energetskim zahvatima, što bi trebalo dovesti do začuđujućih rezultata u njihovom uklanjanju.

– Bez obzira radi li se o zdravlju ili o bolesti, o utjecajima na tijelo ili duh čovjeka, sve se može iščitati na koži – tvrdi Mandel. Pri tome napominje kako „svako poznaje primjer linije dlana koje opisuju neku vrstu okvirnog „ugovora“ pojedinca sa životom, ili pak tačke merdijana, koje su ulazi u energetsko tijelo, a nalaze na našoj koži.“

Zone na koži

Mandel je otkrio sedam osjetnih tačaka kože koje su, za njega, ulaz u duboku svijest. One, uz ostalih šest, upravljaju energetskim sistemom čovjeka.

– Ove zone omogućuju dostup dubljim slojevima ljudskog bića – tvrdi Mandel.

Danas se ove tačke ne koriste samo kod masaže, već ih Mandel koristi i u svojoj punkturi sa svjetlošću. Pri tome razlikuje „crvene“ i „plave“ sisteme, odnosno područja tijela i tjelesnih ćelija koje posebno reagiraju na ove oblike svjetlosti. Pored toga, Mandel koristi saznanja koje je sam stekao, a vezana su uz postojanje triju energetskih centara u ljudskom tijelu koji neprekidno „proizvode energiju i emitiraju je iz unutrašnjosti tijela prema vani. Smještani su na čelu, prsima i u predjelu solarnog pleksusa“.

– Na putu iz tijela, energija ostavlja određene tragove, dolazi do rezonancije u ćelijama, ali i na koži. Na taj način nastaju informacije koje možemo čitati – tumači Mandel i nastavlja:

– Pomenuta tri područja podijelio sam u sedam glavnih regija, u kojima se nalaze sedam glavnih regija, u kojima se nalaze sedam posebnih tačaka. Čitav se sistem sastoji od 147 tačaka koje se mogu koristiti kao mjesta na koja možemo djelovati sa svjetlošću u cilju ublažavanja bolova i/ili liječenju bolesti.

Zdrav, neometan tok energije je, prema Mandelu, preduslov za normalan rad čakri. Naime, on posmatra čakre ne samo, kao što se to uobičajilo, kao mjesto energetskih „vrtloga“ već i kao mjesta sakupljanja informacija.

– Posmatram čakre kao mjesta organizacije života. Ovdje su programirane informacije bitne za život, a koje su iznad vremena i prostora, a čovjeku su potrebne za cijeli život. Uklanjanje blokada, koje se postižu korištenjem punkture bojama, doprinosi se neometanom toku energije, a time i zdravom životu – kaže on.

Ublažavanje bagateliziranih bolova

Bolovi, koje smo skloni podcjenjivati, kao što su glavobolja, bolovi kralježnice, te bolovi u trbuhu i u zglobovima, mogu se otkloniti djelujemo li na tačke thalamusa na korijenima kose. Na taj se način postiže ravnoteža u područjima mozga značajnim za svijest. Tačke thalamusa možemo naći povučemo li linije preko čela, okomite na zjenice oka. Sa završetkom olovke, na početku vlasišta, otkrit ćemo tačke koje su osobito bolne. Masiraju se tačke koje najviše bole. Nakon izvjesnog vremena, trebali bi popustiti bolovi koje osjećate.

Brza pomoć kod bolova u koljenimaKao primjer terapija i samopomaganja posredstvom takozvanog modela „konverter“ može nam poslužiti brza pomoć kod uklanjanja bolova u koljenima. Oni su povezani sa našim strahovima, o kojima, najčešće, ne znamo ama baš ništa. Pritiščemo li kratko i snažno na tačke „konverzije straha“ na lijevoj i na desnoj strani ramena, bol, u većini slučajeva, vrlo brzo nestaje.

(aura.ba)