EVO ZBOG ČEGA VAM SE STALNO SPAVA! NA JEDNU STVAR JE POTREBNO OBRATITI PAŽNJU

Iscrpljenost je posljedica mnogih bolesti i stanja, a hronični umor je poremećaj koji dosta utiče na kvalitet života, kao i na zdravlje.

Iako se u nekom periodu možemo osjećati umorno, treba razlikovati iscrpljenost od hroničnog umora. Ako se budite umorni i ne možete da obavljate svoje dnevne obaveze zbog iscrpljenosti koja nije rezultat trenutnih napora, imate problem s koncetracijom i pamćenjem, često vas bole grlo i zglobovi, a sve to traje više od 6 meseci – moguće je da imate poremećaj hroničnog umora.

Stručnjaci Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije vjeruju da su psihološki, fizički uzroci u korijenu problema, kao i životne navike.

PSIHOLOŠKI RAZLOZI

Psihološki uzroci umora su mnogo češći od fizičkih, jer dovode do lošeg sna ili nesanice, a samim tim i dnevnog umora. Ovo su samo neki od ‘okidača’ za ovo stanje: – Stres (npr. selidba, vjenčanje) – Emocionalni šok (gubitak voljene osobe, razvod..) – Depresija – Anksioznost

FIZIČKI UZROCI

Određeni zdravstveni uslovi mogu učiniti da se osjećate iscrpljeno, a umor je simptom mnogih stvari, uključujući:

Nedostatak gvožđa anemija – Hiperaktivna štitna žlezda – Apneja u snu – Trudnoća – Prekomjerna težina ili gojaznost – Nedovoljna težina – Trovanje ugljen-monoksidom – Neželjeni efekti lijekova i nekih biljnih lijekova

NAČIN ŽIVOTA

Iako nam se najmanje dopada da mi budemo uzrok svog lošeg stanja i to se dešava. Zbog toga posebno treba obratiti pažnju da utičete na ove navike, ukoliko ste u mogućnosti:

Konzumiranje previše alkohola – Previše ili premalo vježbanja – Kofein – Noćne smene – Spavanje preko dana.