Evo zašto treba da pojedete jednu ljutu papričicu mjesečno

Ako ste ljubitelj ljute hrane, vaše tijelo vam je zahvalno! Pročitajte zašto je ljuta papričica pravi preporod za vaš organizam…

Za Hilari Klinton tvrde da gricka ljute papričice “japaleno” baš onako kako drugi uživaju u čipsu od krompira.

Nije to baš ono što savjetuju ljekari, ali novo istraživanje koje je tim sa Univerziteta u Vermontu završio poslije 6 godina pokazuje da postoji veza između konzumiranja ljute hrane i stope smrtnosti.

Vjerovali ili ne, studija je pokazala da je samo jedna ljuta papričica mjesečno dovoljna da smanji rizik od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara za čak 13 odsto!

Šta se zapravo dešava u organizmu kada jedemo ljuto?

Ljuta hrana pomaže pri mršavljenju.

Kapsacain, supstanca koja čini ljute papričice toliko ljutim, doprinosi sposobnosti organizma da pretvara takozvanu “bijelu masnoću” u “smeđu masnoću”. “Smeđa masnoća” je, po objašnjenju istraživača, “pametna masnoća” koja pomaže ljudskom tijelu da sagorijeva kalorije efikasnije.

Muškarci koji jedu ljutu hranu imaju viši nivo testosterona.

Ovo pokazuju rezultati jedne psihološke studije – nije, dakle, reč o fiziološkim dokazima već o korelaciji. Takođe, pokazalo se i da sklonost ka kapsacainu ukazuje i na sklonost ka agresiji, rizičnim postupcima, dominantnom držanju.

Kapsacain pomaže u regulisanju nivoa šećera.

Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se menja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprječava skok šećera u krvi pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista prije desetak godina. Ovo se pokazalo naročito djelotvornim kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2.

(lovesensa.rs)