Evo zašto se hurme smatraju najzdravijim voćem na svijetu: Zaustavljaju dijareju, čuvaju vid, majkama olakšavaju porođajne bolove…

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svijetu.

One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama.

Odličan izvor gvožđa

Osobe koje pate od anemije bi trebalo jesti što više datula jer su one odličan izvor gvožđa 100 grama datula sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Zaustavljaju dijareju

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga datule pomažu da se crijevna flora što brže obnovi.

Redovnim uzimanjem datula olakšaćete crijevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i uveče ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijenja crijeva. U SAD-u datule se pakiraju u male boce kao lijekovi i to se propisuje kao lijek za zatvor. 100 grama datulja ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.