Evo zašto nikada ne treba sušiti veš na radijatorima!

Velika većina nas zimi suši veš na radijatorima, jer je brže i jednostavnije, uprkos preporukama i upozorenjima koja stižu sa svih strana. A znate li zašto ne bi trebalo sušiti veš na radijatorima? Mi ćemo vam reći.

Naime, čestim sušenjem veša na radijatoru enormno se povećava nivo vlage u domu, a to povisuje i šanse od stvaranja plijesni i gljivica. To se posebno odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plijesan, a koja može uticati na respiratorni sistem.

Može se proširiti i na ostale dijelove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno oboljenje, poput astme ili cistične fibroze ili, jednostavno, oslabljen imunitet. Aspergillosis se, na svu sreću, može liječiti, ali zašto da izazivate sudbinu ako sve možete sasjeći u korijenu?

Povremeno sušenje nekoliko komada veša na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako prostorije ne zračite više puta dnevno, može značajno uticati na zdravlje.

U vrijeme čestih prehlada, viroza i gripe, posebno ako u kući imate malu djecu ili starije hronične bolesnike, redovno zračite sve sobe kako biste spriječili nakupljanje plijesni i vlage te samim tim smanjili rizik od mnogih respiratornih infekcija.

(minimagazin.info)