Evo zašto nije zdravo sjediti prekrštenih nogu?

Sjedenje sa prekrštenim nogama je česta pojava. Mnogi sjede tako jer su navikli i tu pozu zauzimaju nesvjesno. Ali, malo ljudi zna da je to vrlo štetno i za zdravlje i za izgled. Sjediti prekrštenih nogu je vrlo česta poza koju mnogi od nas zauzimaju automatski. Mnoge žene sjede upravo tako jer je to nekako seksi, eleganstno i ženstveno.Ali, to nije nimalo zdravo, a može biti i opasno za zdravlje.

Naime, praktikujete li sjediti tako, ovo bi vam se moglo dogoditi: Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog nerva što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala. Osim one koji često drže noge prekrštene, ova paraliza pogađa i mršave ljude vezane za krevet te one u koji nisu dovoljno stabilni u invalidskim kolicima. Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekrštenih nogu povisuje krvni pritisak u tijelu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Ovakav način sjedenja, takođe, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta. Veće su šanse za nastanak tzv. “paukovih vena”. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekrštenih nogu takođe može biti krivac za njihov nastanak.

Naime, u krvnim sudovima postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smijeru. Ali, ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi . Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekrštenim nogama duže od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u bokovima, piše Bright Side . (NN)