Evo zašto morate da unosite vitamin K!

  O važnosti vitamina K govori i činjenica da se on daje novorođenčetu odmah po rođenju kako bi se spriječila hemoragijska bolest (poremećaj zgrušavanja krvi uslijed nedostatka ovog vitamina) koja se javlja u prvih 12 sedmica života.

 

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, zavisno od izvora. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću.

Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog porijekla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima. Vitamin K3 dobija se sintetički.

Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdjelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i prijeloma, jer omogućava taloženje kalcijuma u kostima, a ujedno sprječava stvaranje osteoklasta (ćelija koje razgrađuju kosti). Vitamin K nije toliko “izvikan” poput, recimo, vitamina C, ali zato nije manje važan – naprotiv! O njemu nam bukvalno zavisi život jer u slučaju opovreda omogućuje normalno zgrušavanje krvi.

 

Osim zbog obilja vitamina K, zeleno lisnato povrće preporučuje se zato što sadrži i druge minerale koji izgrađuju kosti: kalcijum, magnezijum, bor, fosfor…

Vitamin K, koji je topljiv u mastima, u organizmu djeluje i kao antioksidans koji masti – glavne sastojke ćelijskih membrana u organizmu – štiti od oštećenja.

Vitaminom K naročito su bogati kelj, blitva, raštika, prokelj, brokoli, zelena salata, kupus, karfiol, mahune i grašak. U znatnim količinama sadrže ga i soja, špargle, paradajz, celer i mrkva.

Dobar izvor vitamina K je mlijeko odnosno mliječni proizvodi, a ima ga i u jajima (naročito žumanjke) te u mesu. Ako želite da se osigurate i u organizam unosite više ovog vitamina, najbolje bi bilo da konzumirate jaja, jagode i pileću džigericu koja obiluje vitaminom K.

 

Zbog raznovrsnih izvora vitamina K obično ga dobijamo dovoljno, ali manjak se može pojaviti zbog slabe apsorpcije masti u organizmu; zbog uzimanja antibiotika koji uništavaju crevnu floru ili zbog dugotrajnog uzimanja lijekova koji smanjuju zgrušavanje krvi; zbog bolesti pankreasa, jetre i žuči te zbog celijakije.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zacjeljuju te jaka krvarenja tokom menstruacije.

O važnosti vitamina K govori i činjenica da se on daje novorođenčetu odmah po rođenju kako bi se spriječila hemoragijska bolest (poremećaj zgrušavanja krvi uslijed nedostatka ovog vitamina) koja se javlja u prvih 12 sedmica života.