EVO ZAŠTO JE VAŽNO IMATI HOBI!

hobiMnogi smatraju kako je hobi aktivnost u kojoj uživaju samo osobe koje imaju višak slobodnog vremena ili osobe koje vode mirniji život. Međutim, zaposleni i oni koji su često pod stresom te imaju jako malo vremena za sebe – hobi trebaju više od bilo koga drugog. Hobiji imaju značajan utjecaj na život pojedinca, mentalno zdravlje i  osjećaj zadovoljstva. Donosimo vam razloge zbog kojih je vrijeme za hobi najbolje uloženo vrijeme u danu.

1. Pomaže u oslobađanju od stresa
Ovo je jedan od najvažnijih razloga zašto vam je potreban hobi! Život pun stresa traži neki oblik razbibrige, pomoću kojeg ćete zaboraviti na brige i probleme te se fokusirati na sebe. Hobi je poput ostrva na koji možete pobjeći kako biste se odmorili od svakodnevnice!

2. Hobiji vas čine zanimljivijom osobom
Ukoliko dane provodite u kancelariji i na repertoaru vam je samo posao, moglo bi vam ponestati tema za razgovor u društvu. Hobiji ne samo da čine vaš život zanimljivim, nego i vas čine zanimljivijom osobom drugim ljudima. Posebno ako se bavite neuobičajenim hobijem.

3. Prilika da se povežete sami sa sobom, ali i s drugim ljudima
Hobi, za razliku od posla, pažnju usmjerava na vas. Koji god hobi da odabrali – u fokusu su vaše ruke, kreativnost, disciplina, snaga… Hobi vam omogućava da se povežete sami sa sobom, ali pritom upoznate i druge ljude sličnih interesa.

4. Hobi vam otvara nove mogućnosti
Hobi unosi dašak svježine u vaš život, postavlja nove izazove te pruža mogućnost promjene karijere. Mnogi poduzetnici i obrtnici svoj su hobi s vremenom pretvorili u profesiju.

5. Održavaju vaš duh mladim
Pravi rezultati hobija mogli bi se pokazati tek u kasnijoj životnoj dobi, kada ćete vidjeti koliko su vam prethodna četiri razloga otvorila mogućnosti i naučila vas novim stvarima.Ispušni ventil, socijalizacija i svojevrsna introspekcija – uvijek će imati svoje mjestu u vašem životu i to zahvaljujući hobiju!

(lifehack.org/D.K./aura.ba)