Evo zašto je kokosova voda omiljena među zaljubljenicima u zdrav način života

Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže i u rehidrataciji organizma, a evo kako da ga pijemo i šta sve liječi!

 

Kokosova voda u posljednje vrijeme postaje sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način života. Hidrirajuća i prepuna korisnih sastojaka, blagotvorno je sredstvo u prevenciji mnogih zdravstvenih tegoba.

Brojne studije pokazale su da kokosova voda ima antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja su dragocjena u borbi protiv mnogih bolesti.

Iako u njenom sastavu voda učestvuje sa 95 odsto, ona sadrži značajne hranljive sastojke, kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni.

Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže i u rehidrataciji organizma, jer sadrži pet esencijalnih elektorlita neophodnih za regulaciju tjelesne temperature.

To je voda koja se nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha koji sadrže do 400 mililitara vode, i koji su u trenutku branja stari pet do sedam mjeseci. Zato je ne treba miješati sa kokosovim mlijekom koje se dobija isključivo iz zrelih plodova i u čijem sastavu masti i proteini učestvuju sa oko 50 odsto, tako da je znatno kaloričnije. Kokosova voda ima svega 20 kalorija na 100 mililitara. Ovaj prirodno osvježavajući napitak ima specifičan sladunjavo gorkasti ukus koji podsjeća na ukus oraha.

Prirodna i blago zaslađena kokosova voda sadrži brojne hranljive sastojke. Izuzetno je bogata vitaminom B koji je izvor energije i koji hrani naš nervi sistem. Bogata je kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor, koji pomažu u poboljšanju fizičkih osobina i obnavljanju energije.

Ova neobična voda takođe je izvor mikroelemenata poput cinka, selena i antioksidanata koji štite od slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu izaziva biohemijske i funkcionalne poremećaje. Zbog svega toga, brojne su koristi ovog napitka skrivenog u zelenom plodu kokosa:

Radi boljeg ukusa može se dodati koja kriška limuna, list nane ili kolut krastavca.

Nutricionisti tvrde da kokosova voda ima brojne koristi i po naše zdravlje:

Usporava starenje zahvaljujući prisustvu biljnih hormona – citokinina
Pospješuje detoksikaciju organizma uz pomoć prisutnih antioksidanata
Povoljno djeluje na nervi sistem zbog visokog sadržaja vitamina B kompleksa
Poboljšava varenje
Zbog velikog sadržaja bioenzima i vlakana pomaže probavu, a može se konzumirati i u borbi protiv stomačnog gripa, zatvora ili crijevnih parazita
Brine o kardiovaskularnom zdravlju
Kao srčani tonik, kokosova voda jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka
Poboljšava imunitet zahvaljujući prisustvu laurinske kiseline koja ima antivirusna, antibakterijska i antimikotska svojstva
Blagotvorno djeluje na urinarni trakt
Zbog diuretskog svojstva povoljno utiče na rad bubrega i sprječava stvaranje kamena. U jednoj studiji obavljenoj na Filipinima pacijentima sa kamenom u bubregu u toku dvije nedjelje davana je kokosova voda. Većina njih izbjegla je hirurški zahvat, jer se kamen značajno smanjio.
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska dovodeći elektolite u ravnotežu
Reguliše nivo PH u organizmu
Kiselost organizma može da izazove razvoj mnogih hroničnih bolesti. Kokosova voda pomaže da se eliminiše višak kiselina iz organizma čime se reguliše nivo Ph u tijelu i poboljšava zdravlje.
Pomaže kod mršavljenja, jer stvara osjećaj sitost.
Čisti kožu tako što je hidririra
Zbog lako svarljivih ugljenih hidrata u obliku elektrolita i šećera, kokosova voda naročito postaje popularna među sportistima i rekreativcima. Kao i energetska pića, i ova čarobna voda brzo nadoknađuje izgubljene elektrolite, ali za razliku od industrijskih napitaka koji sadrže hemikalije ne baš bezbedne po zdravlje, potpuno je prirodna.