Evo zašto bi trebalo da spavate u hladnoj sobi!

Sigurno već znate da je spavanje iznimno važno za zdrav život. Tačnije, prema najnovijoj studiji, spavanje u hladnoj sobi dodatno poboljšava naše zdravlje i utječe na ubrzavanje metabolizma.

Hladnije spavaće sobe mogle bi suptilno transformirati vaše smeđe masno tkivo (dobra masnoća) u veću potrošnju energije, čak i za vrijeme dana. Donedavno su naučnici smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tokom posljednjih nekoliko godina pronađena je vrlo mala količina, u vratu i na gornjem dijelu leđa.

Naučnici su proveli. Pet mladih muškaraca danima je spavalo u hladnim sobama na jednom institutu. Tokom prvog mjeseca, istraživači su podesili temperaturu u sobi na 24 stepena, a sljedeći mjesec su je smanjili na 19 stepeni Celzijevih. Treći mjesec temperatura je vraćena na 27 stepeni. Tokom eksperimenta praćen je šećer u krvi, unos dnevnih kalorija, a mjerena je i količina smeđe masnoće.

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promijenila je njihova tijela. Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko sedmica spavanja na temperaturi od 19 stepeni, muškarci su skoro duplo povećali volumen svoje smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na inzulin, koji je pod utjecajem promjena šećera u krvi, poboljšala se.

“Kako biste snažno potaknuli svoj metabolizam, spustite nekoliko stupnjeva temperature u svojim spavaćim sobama”, zaključuju istraživači.