Evo u kakvoj su vezi seks i životni vijek

U očajničkoj potrazi za čarobnim napitkom koji bi ljudima omogućio da žive dulje, mnogi frenetično isprobavaju razne nove ‘recepte’, vjerujući da će im produljiti život za desetak godina.No, britanski naučnici vjeruju da su uspjeli otkriti učinkovit način koji bi mnogima mogao teško pasti – suzdržavanje od seksa.

Naučnici sa Univerziteta Sheffield su, provodeći istraživanje na crvima brašnarima ustanovili da te sićušne životinje žive dulje ukoliko se ne pare, za razliku od onih koji su na potomstvu ‘radili’ svakodnevno i imali puno kraću životnu dob, prenosi Daily Mail.

Tokom parenja insekti ispuštaju hormon potreban za proizvodnju sperme kod mužjaka ili jajašaca kod ženki. Naučnici su ustanovili da upravo ispuštanje hormona negativno utiče na njihov imunosni sustav.

Zbog slabljenja imunosnog sustava osjetljiviji su na potencijalno smrtonosne infekcije, jer je ugrožena prirodna sposobnost njihova organizma da se odupru bakterijama.

Naučnici vjeruju da bi suzdržavanje od spolnih odnosa moglo objasniti dugovječnost časnih sestara, svećenika, vikara ili monaha.

Iako se ne može govoriti o istovjetnom mehanizmu kod ljudi, autor studije dr. Michael Siva-Jothey smatra da je princip isti i da se može primijeniti na ljude.

“Časne sestre žive dulje nego žene koje su rodile. Većina nas poznaje neku tetu usidjelicu koja je doživjela duboku starost”, kaže dr. Siva-Jothey. “Za vrijeme spolnog čina kod ljudi slabi imunosni sustav, što olakšava prijenos spolno prenosivih bolesti”, dodaje. 

Poznato je da časne sestre, svećenici, vikari i monasi žive dulje od ostalog puka, no u tome im ne pomaže vjera, već nizak krvni tlak, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.