Evo šta znači ako vas nervira vlastiti glas ili ako ga ne možete prepoznati

Ako ste ikad imali priliku čuti snimku vlastitog glasa, vjerujemo da ste bolno zajaukali i pomislili: “Zar zvučim tako užasno!?”

Vjerovali ili ne, stvar nije u vama, ni u vašem glasu, a činjenica da ne možete čuti sami sebe povezuje vas s brojnim istomišljenicima diljem svijeta.

Kad govorimo, naše glasnice vibriraju pa čujemo spoj dva zvuka – svog glasa i vibracija.

– Dok pričamo drugi nas čuju ‘na zvučnike’, dok sami sebe čujemo kroz kompleksnu ‘pećinu’ koja se nalazi u našoj glavi. Zvuk putuje oko sinusa, praznih dijelova naše glave i srednjem dijelu ušiju zbog čega se glas koji mi čujemo razlikuje od glasa koji čuju naši sugovornici. -, objašnjava Martin Birchall, profesor laringologije sa sveučilišta u Londonu za Time.

Upravo zbog toga, kad čujemo snimku vlastitog glasa ne možemo vjerovati da tako zvučimo jer sami nikad ne možemo čuti što iz naših usta čuju drugi, piše portal 100posto.

To što nam se naš ‘pravi glas’ ne sviđa ne znači nužno da je neugodan, naša odbojnost prema njemu stiže od činjenice da smo mislili da zvučimo potpuno drugačije.

P.S. Zanimljivo, jedno istraživanje pokazalo je da većina ljudi ne može prepoznati vlastiti glas na snimkama. Samo 38 posto ispitanika od prve je uspjelo prepoznati svoj glas.