Evo šta bol tokom ovulacije može da znači

Ako se bolni grčevi i tačkasto krvarenje pojave za vrijeme ovulacije, a nisu uobičajeni u menstrualnom ciklusu kod žene, to može da ukaže na ciste na jajnicima, upale jajnika ili grlića materice, polipe na materici, hlamidiju…

Prema riječima dr Svetlane Cvijanović, ginekologa u Domu zdravlja “Savski venac”, svaka žena ima različite signale ovulacije, ali neuobičajeni simptomi mogu da ukažu na postojanje medicinskog problema, prenosi Moj doktor.

– Bolovi u donjem dijelu stomaka, tačkasto krvarenje, povišena temperatura za pola stepena do jednog stepena celzijusa, zatim napetost u dojkama, bjeličast i sluzavi sekret kod jednog broja žena, uobičajeni su signali ovulacije – kaže dr Cvijanović. “Ako se ovi simprtomi jave kod žena koje ih inače nemaju, tokom ovulacije ili u bilo kom drugom periodu menstrualnog ciklusa, one bi trebalo da odu kod ginekologa”.

Zbog visokog nivoa hormona baš u vrijeme ovulacije, svi ginekološki problemi su intenzivniji i u tom periodu mogu najlakše da se osjete. Tako, na primjer, ako postoji endometrioza, čvorići koji se nalaze na jajnicima, jajovodima i unutrašnjosti karlice, veoma su osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tokom svakog menstrualnog ciklusa, i to izaziva bol.

I žene koje su se porađale “carskim rezom”, ili imaju ožiljke od ranijih upala jajnika, mogu da osjećaju bolove u jajnicima tokom ovulacije.