EVO ŠTA BISTE TREBALI JESTI AKO ŽELITE POBOLJŠATI PAMĆENJE

Starost, moderan načina života i prehrambene navike mogu znatno utjecati na vašu sposobnost pamćenja. Počnite konzumirati sljedeće namirnice kako biste ublažili ovaj problem.

Jeste li znali da se mozak razvije do čak 80 posto do treće godine života, a da do pete godine on dostigne svoj puni kapacitet? U eri modernizacije činimo mnoge greške koji smanjuju funkcije mozga, a da nismo ni svjesni koliko one utiču na pamćenje.

Neke od grešaka su nedostatak sna i tjelovježbe, prekomjerna upotreba mobilnih telefona i drugih elektroničkih uređaja te, naravno, ishrana. Ona itekako ima igra značajnu ulogu u optimalnom funkcionisanju mozga. Namirnice koje trebate uvrstiti u prehranu su:

Špinat

Svi znamo da je špinat, između ostalog, najbolji izvor željeza, a također je i jedan od najbogatijih izvora magnezija i folata. Oni nam pomažu da zadržimo kognitivne funkcije.

Žumanjce

Mnogi kritikuju prečesto konzumiranje žumanjca jer povećava nivo holesterola. Međutim, znate li da je ono naročito bogato vitaminima D i B12, magnezijem i cinkom koji ne samo da poboljšavaju sposobnost pamćenja, već i štiti od ozbiljnih neuroloških bolesti kao što je npr. Alzheimerova bolest?

Jogurt

Univerzitet u Kaliforniji je sproveo istraživanje o ženama koje dvaput dnevno konzumiraju jogurt i primijećeno je poboljšanje u radu njihovih mozgova. Jogurt je probiotik koji poboljšava rad crijeva, a odavno je poznato da postoji direktna veza između rada mozga i crijeva.

Riba

Riba je puna joda, selena i zdravih masti. Oni predstavljaju izuzetno korisna hranu za mozak zato što posjeduju tvari potrebne za razvoj moždanih funkcija.

Orasi

Simpatično je što orah izgledom podsjećaju na mozak. Orasi su bogati izvor omega 3 masnih kiselina i polifenola koji smanjuju oksidativni stres i upale.