Evo kakvu vodu treba piti tokom velikih ljetnih vrućina

Ljekari kažu kako treba izbjegavati alkohol jer on dodatno isušuje organizam, a bilo bi dobro i smanjiti unos kafe

Velika je greška da tokom velikih vrućina pijete hladnu vodu ili sokove pune leda jer tada tečnosti treba više vremena da se raširi tijelom i hidrira ga. Zato je najidealnije tokom ljeta piti vodu sobne temperature jer će tako tijelo najbrže od nje imati koristi. Voda je uvijek bolji izbor od sokova.

Takođe, iako je to možda teško zamisliti, dobro je popiti i topli čaj, ali kad je napolju vazduh suh, ne vlažan. Čaj će podstaknuti znojenje, a time i rashlađivanje tijela. Imajte na umu da se znojenjem gubi tečnost iz tijela pa je svakako treba nadoknaditi.

Ljekari kažu kako treba izbjegavati alkohol jer on dodatno isušuje organizam, a bilo bi dobro i smanjiti unos kafe. Gdje god bili, uvijek kraj sebe imajte bočicu vode i svako malo popijte po nekoliko gutljaja. Budete li to praktikovali svaki dan, tijelo će vam imati dovoljno tečnosti i lakše ćete podnositi vrućinu.

Još neke prednosti tople vode za tijelo:

Dobro je vodu popiti ujutro na prazan želudac. To će pomoći lakšem pražnjenju crijeva i čišćenju organizma od toksina. Često se preporučuje to praktikovati ako želite da smršate jer podstiče rad metabolizma. Takođe, čišćenjem otrova iz tijela koža će sporije stariti, a cirkulacija u tijelu biće bolja.