Evo kako žene koriste glas da “odvuku” željenog muškarca u krevet

Istraživanja potvrđuju ideju da žene preferiraju muževniji glas

 
Grupa evropskih istraživača skupila je 30 ljudi između 20 i 40 godina za dva speed-dating događaja kako bi promatrali kompetitivno ponašanje.

Važan aspekt na koji su se fokusirali bio je modulacija glasa.

Očekivano je bilo da bi se muškarci ženama koje im se sviđaju mogli predstavljati dubljim glasom – i istraživanja potvrđuju ideju da žene preferiraju muževniji glas,ali ono što je iznenadilo naučnike je da i žene mijenjaju glas kad razgovaraju s muškarcem s kojim žele u krevet.

Naši su rezultati u suprotnosti s predviđanjem da žene feminiziraju svoje glasove u razgovoru s potencijalnim ljubavnicima”, kažu autori studije koja je objavljena u posljednjem izdanju časopisa Proceedings of the Royal Society B.

“Nadalje, muškarci su preferirali žene koje su govorile najnižom visinom tona.”

Tokom istraživanja, sudionici su s “da” ili “ne” odgovarali na hipotetska pitanja o vezama, a oni koji su bili na redu sljedeći, mogli su vidjeti rezultate prethodnika.

Dok su žene rezervisale svoje izazovne glasove za muškarce koje smatraju poželjnima, napravile su to samo ako su i druge žene tako odgovorile prije njih – što upućuje na to da žene svoj glas koriste i kao moć.

Istraživači su potvrdili i da su žene izbirljivije kad su partneri u pitanju. Pozitivne odgovore dale su tek za trećinu spojeva, dok su muškarci odobrili polovinu žena.