Evo kako “ugasiti” svaku svađu u vezi

Duge svađe, u kojima se partneri iznova vraćaju na istu temu i ne nalaze rješenje, veliki su problem u vezi.


Zaboravite na duge, dosadne i naporne svađe, pratite ove korake!

Vjerovatno vam se desilo da se posvađate sa partnerom ili partnerkom, i da nakon 45 minuta shvatite da je vrijeme prošlo, a niste ni korak bliže rješenju? Duge svađe, u kojima se partneri iznova vraćaju na istu temu i ne nalaze rješenje, veliki su problem u vezi, jer oduzimaju inače dragocjeno zajednički provedeno vrijeme, a iscrpljuju emocije.

Zato su stručnjaci za komunikaciju, advokati za razvod i terapeuti za veze podijelili svoje savjete za smirivanje svakog sukoba tako da se “ugasi” za manje od 20 minuta.

Evo pet stvari koje bi trebalo da uradite da biste “ugasili” svađu!

Razmišljajte unapred

Šta vaš partner pokušava da postigne, čega se boji i šta mu je najvažnije da shvatite? Kada znate odgovore na ta pitanja, u razgovor ulazite spremniji nego inače. Svađu najčešće produžavaju ili nesporazumi, ili namjerno skretanje teme, ovako ćete oboje biti fokusirani na suštinu i brže ćete razriješiti konflikt.


Znajte šta hoćete

I vi, i partner. To možda neće uvijek biti iste stvari, ali je važno da ih prepoznate i definišete. Imajte na umu krajnji željeni ishod, i za vas, i za drugu stranu. Kada su potrebe i želje jasne i nalaze se “na stolu”, rešavanje problema je već bliže.

Pristanite na kompromis

Otvorenost i kreativno razmišljanje mogu da vas odvedu daleko na putu rješavanja konflikta. Nemojte svu svoju energiju uložiti u to da budete “pobjednik” u (vjerovatno nebitnoj) svađi, već na to da iz nje oboje izađete nepovrijeđeni, kako biste sačuvali vezu. Ako ste vi napravili grešku, priznajte je i izvinite se, naravno, to očekujte i od druge strane. O kompromisu se mora razgovarati. U redu je da partneru stavite do znanja da želite da se, recimo, vaš problem riješi prvi, ali nakon toga saslušajte šta je njihov i dajte sve od sebe da učestvujete u rešenju.

Ne brkajte rješenja i emocije

I naročito nemojte da pobrkate šta je od ta dva važnije za vašu vezu. Morate veoma racionalno pristupiti pitanju “šta je sada najvažnije”? I morate u sebi obuzdati potrebu da, kada vas ponese rasprava, u nju uključite i emocije kojima tu nije mjesto. Da podsjećate na događaje koji su se desili ranije, da uplićete situacije od kojih strahujete u budućnosti, važno je da se fokusirate samo na trenutni problem, svoja i partnerova trenutna osjećanja povodom konkretno tog problema, i načinima na koji oboje možete da promijenite svoje ponašanje kako biste ga iskorijenili.

Znajte kada je kraj

Ljudi u svađi često imaju potrebu da je produžavaju, da nastave da “peckaju” ono drugo, ili da njihova mora da bude posljednja. Nemojte biti ta osoba u vezi, kada je problem riješen, ili ste oboje uvidjeli da mu rješenja nema, ta priča je gotova. Čak i ako imate najbolje namjere, ponovno vraćanje na istu stvar samo će poništiti pomak koji ste napravili.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!