Evo kako se zaštititi od najčešćih proljetnih alergena

Pupanje i cvjetanje biljaka je znak da je zima gotova, a za mnoge i početak borbe s proljetnim alergijama. Možeš smanjiti uzimanje lijekova ako naučiš kako izbjegavati proljetne alergene.

Pelud je prah zelenkasto žute boje. Pomaže stablima, cvjetovima i travama da se razmnožavaju. Tokom proljeća probleme uzrokuje pelud s drveća a tokom ljeta pelud s trava i korova.

Plijesan
Plijesan je alergen jednako kao i pelud. No, plijesni je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tijekom jula a u hladnijim, tokom jeseni.

Ako osjećaš ozbiljne alergijske reakcije na pelud i plijesan, vjerovatno ćeš htjeti ostati zatvorena u svom domu sa zatvorenim prozorima sve od aprila do novembra. Naravno, to neće funkcionisati. Također, plijesan i pelud će pronaći svoj put do vašeg doma. A šta onda napraviti?

Planiraj svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito. Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenome nakon kiše. Izbjegavaj aktivnosti na otvorenome tokom suhih, vrućih i vjetrovitih dana.

Razina peludi je najviša u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenome planiraj u popodnevnim satima.

Kada dođeš izvana, svu svoju odjeću stavi na pranje, okupaj se i obuci čistu odjeću, naročito ako si išla na izlet u prirodu ili vrtlariti.

Izbjegni alergene u svom domu
Biti u zatvorenome ne znači da si sigurna. Postoje brojni alergeni u tvom domu, bez obzira na to koliko paziš. Šta onda možeš napraviti?

Ljubimci, djeca i obuća mogu unijeti pelud u tvoj dom. Tepisi i otirači tu pelud mogu zadržati. Najbolje bi bilo da ukloniš sve tepihe kako bi redovito mogla prebrisati podove i smanjiti razinu peludi.

Zatvori sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Ako je vruće, rashladi dom na neki drugi način.
Nemoj odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani. Unijet ćeš svu pelud i alergene u svoj dom, a kasnije ćeš imati bliski kontakt s njima.

Izuj se čim uđeš u dom, nemoj obuvena hodati po domu. Na taj način nećeš širiti pelud koja se zadržala na tvojoj obući.

Redovno briši prašinu jer prašina može sadržavati i pelud. Brisanjem prašine ćeš osvježiti dom i smanjiti razinu peludi.

Pripazi na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovno ih zrači i održavaj ih što je više moguće suhima.