EVO KAKO PTICE SELICE ODSPAVAJU U ZRAKU, FASCINIRAJUĆA ORGANIZACIJA

Možda ste se i vi kao i nekolicina ljudi upitala koliko sati dnevno spavaju životinje, recimo ptice. Naučnici su utvrdili da pojedine ptice mogu i spavati i dok lete, što je fascinirajuće.

Naime, neke vrste ptica neprekidno lete i po nekoliko sedmica. Jeste li se ikada pitali koja je tajna njihove izdržljivosti? Kako spavaju ako ne dodiruju tlo? Kao i morski sisavci, koriste jednu polutku mozga (samo u zraku, a ne u vodi).

Zasigurno ste zapazili da ptice putuju u jatima u obliku slova “V”. To nije slučajnost. U sredini jata je grupa ptica koja spava, a ostatak jata ih orijentira svojim krikovima. Kad se naspavaju, odlaze na čelo jata i na njihovo mjesto dolazi druga grupa.

Recimo, delfini i kitovi obično spavaju tako da kruže u istom smjeru, ali nikad ne spavaju u potpunosti. Jedna polovina mozga je uvijek aktivna, dok se druga odmara i prelazi u stanje nesvijesti.

Tokom sna jedno oko im je otvoreno, jer moraju biti na oprezu od grabežljivaca. Kako se ne bi utopili, s aktivnom stranom mozga kontroliraju disanje.

Bilo da su kućne ili divlje, mačke su u životinjskom carstvu među najpoznatijim spavalicama. Divlje mačke uglavnom spavaju bilo gdje i do 20 sati dnevno, a mladunčad zna prespavati gotovo cijeli dan. Iako provedu cijeli dan drijemajući, uvijek su na oprezu.

Kućne mačke, baš kao i divlje, spavaju oko 16 sati na dan. Jedina razlika je što im je večera svaki put “servirana”.

error: Content is protected !!