Evo kako od ljuske jajeta možete napraviti lijekove za štitnjaču, gastritis, imunitet…

Mnogo faktora utječe na to da gubimo kalcij iz organizma. To može biti predugo sjedenje, konzumiranje kofeina, alkohola ili gaziranih napitaka. Nedostatku kalcija naročito su sklone žene u menopauzi, starije osobe i osobe koje pate od probavnih tegoba.

Čak 90 posto ljuske jajeta čini kalcij i prirodan je izvor minerala. Organizam lako apsorbira ovaj kalcij jer je njegov sastav sličan onom koji se nalaze u našim kostima i zubima. Osim toga, ljuske jaja sadrže i željezo, bakar, mangan, cink, fosfor, hrom i molibden.

Evo kako možete napraviti prirodne lijekove od ljuski jaja:

Za štitnjaču

Operite dobro ljuske od 8 jaja, osušite ih i usitnite. Preko njih ulijte sok od 2 limuna i držite u hladnjaku nekoliko dana. Kada ljuske omekšaju, procijedite tu tekućinu i pomiješajte s litrom brendija i kilogramom meda. Ostavite da odstoji 7 dana prije upotrebe. Uzimajte po jednu kašičicu 2 do 4 puta dnevno nakon obroka.

Za gastritis i čir

Na vrh noža stavite izdrobljene ljuske jajeta i pomiješajte s dvije kašike limunova soka. Kada ljuske omekšaju, dodajte decilitar toplog mlijeka. Uzimajte kašiku napitka dva puta dnevno: ujutro na tašte i prije spavanja.

Za jačanje imuniteta

Pet cijelih jaja s ljuskom dobro operite, stavite u veću teglu i prelijte limunovim sokom (obično je potreban oko jedan kilogram limuna). Ostavite da odstoje osam dana na hladnom mjestu. Zatim sve procijedite kroz gazu (ljuska od jaja bit će mekana), pa u sok dodajte pola kilograma meda. Sve dobro izmiješajte i svako jutro pola sata prije jela uzmite po kašičicu.

Prije uzimanja prirodnih lijekova obavezno se posavjetujte s liječnikom.