Evo kako da za samo jedan dan obavite proljetno čišćenje

Prije nego što sve krene svojim tokom, uživajte u zdravom i jakom obroku. Preskakanje doručka i pokušaji čišćenja cjelokupnog doma u jednom danu predstavlja veoma lošu kombinaciju


1. Pripremite svoje oružje

Organizujte stvari dan ranije i samim tim olakšajte sebi posao, kao što biste to učinili u bilo kom drugom slučaju. Ovdje se sve ne svodi na prikupljanje zaliha koje će vam trebati za zadatak, već je takođe potrebno da saznate šta ćete tačno raditi u svakom dijelu vašeg prostora sljedećeg dana, šta vam je potrebno za izvršavanje posla i odvajanje svega onoga čemu je posljednja stanica kanta za smeće.

2. Počnite od ulaznih vrata

Većina nas ponekada ignoriše spoljnu sredinu kada dođe do dana za čišćenje. Pružite svojim ulaznim vratima osvježeni izgled, što će vam donijeti izvanrednu početnu tačku. Prvi utisak je veoma važan, dok dobro očišćena vrata i čista fasada pružaju izvanrednu dobrodošlicu vašim gostima. Prije nego što sve krene svojim tokom, uživajte u zdravom i jakom obroku. Preskakanje doručka i pokušaji čišćenja cjelokupnog doma u jednom danu predstavlja veoma lošu kombinaciju.

3. Pokupite veš

Svako pere veš po određenom rasporedu ili potpuno nasumično, kada se prikupi u dovoljnoj količini, ali se potrudite da ga imate u vidu tokom svog veličanstvenog dana određenog za proljetno čišćenje i aktivirate svoju veš mašinu kako bi proces rješavanja ovog pitanja postao jednostavniji. Na ovaj način možete nastaviti sa čišćenjem ostalih prostorija u domu, dok veš mašina obavi svoje. Sve što pomislite može biti oprano istog dana, od zavjesa, preko posteljina, do svakodnevne garderobe, ali je veoma važno da startujete što ranije.


4. Tepisi – kuhinja i sredstva za čišćenje

Nemojte ignorisati tepihe tokom dana za čišćenje. Nevjerovatno je koliko prljavštine ove podne površine mogu kriti u svojim finim vlaknima, tako da dobro usisavanje i pranje tepiha može dovesti do daleko zdravijeg života. Nekoliko modernih aparata za čišćenje koristi paru kako bi stiglo do jezgra tepiha u dnevnim i spavaćim sobama, takođe im vraćajući teksture i obnavljajući boje sa lakoćom. Kada završite sa tepisima, vreme je da podu u kuhinji pružite kvalitetno ribanje.

5. Sredite nered i organizujte

Kao što smo već napomenuli, odvajanje od svega što više ne koristite, što je staro i čemu je istekao rok, može pomoći proljetnom čišćenju na različitim nivoima. Obično, one beskorisne stvari koje stoje po vašem domu stvaraju nered i oduzimaju najviše energije tokom vašeg proljetnog čišćenja. Pokušajte da se otarasite svega bez ikakve milosti i nastojte da ubuduće prisvojite minimalistički pristup dekorisanju i dodavanju aksesoara.

6. Vrijeme – vrijeme i vrijeme

Postavite tajmer za svaki svoj zadatak čišćenja u različitim prostorijama svog doma i držite se rasporeda. Ovo je vjerovatno najvažniji dio prilikom pokušaja čišćenja vašeg doma u jednom danu, tako da čak i ako nešto ne stignete da završite u zadatom roku, možete se pred kraj posla vratiti i pokriti sve preostale segmente. Ukoliko provedete previše vremena u čišćenju kuhinje ili dnevnog boravka u početku dana, do ručka ćete biti pretjerano pritisnuti rasporedom.