Evo kako da sami napravite domaći sapun

Pravljenje sapuna u vlastitoj režiji je lako, kreativno i ispunjavajuće. Mnogo se dobro osjećate kada odete na kupanje sa sapunom koji ste sami svojim rukama napravili. Bilo da tražite prirodniju alternativu za komercijalni sapun ili ste skloni kreativi, pokazaćemo vam kako da napravite sapun kod kuće.

Postoji više različitih metoda na osnovu kojih možete napraviti svoj sapun, a kada razumijete osnove pravljenja sapuna, moći ćete da se bacite na ovu aktivnost.

Zašto praviti domaći sapun?

Ručno pravljeni sapun ima karakter koji mu vi dajete. On šarmira, miriše dobro, osjećaj koji vam pruža je nešto što komercijalni sapun ne može da postigne. Ako nikada niste imali prilike probati domaći sapun, čeka vas mnogo uzbuđenja! A ako ste probali i znate koliko je dobar, iznenadiće vas da pravljenje vlastitog sapuna nije tako teško kao što ste možda mislili da jeste.

Pored toga što unosite dio sebe u sapun koji pravite, domaći sapun je blagotvorniji za kožu od komercijalnog, jer ne sadrži nepotrebne hemikalije. Zato se sve više ljudi odlučuje naučiti kako se pravi sapun.

Pravljenje sapuna je hemijski proces

Sapun je rezultat hemijske reakcije između masti, ulja i lužine. U suštini, to je to.

Razlika između ,,svinjskog’’ sapuna i vašeg prefinjenog ručno pravljenog sapuna je u izboru sastojaka i preciznosti doziranja. Mislite o tome kao o čokoladi. Čokolada je kombinacija šećera i kakao praha, između ostalog. Različite proporcije ovih sastojaka napraviće potpuno drugačije čokolade, od šećernih tabli do onih sa visokim postotkom kakao praha. Nego dosta o čokoladi… Ovdje govorimo o sapunu.

Pažljivim odabirom kombinacije kvalitetnih ulja, dodavanjem željenog aromatičnog ulja i vesele boje, vaš sapun dobija strukturu koju industrijski sapuni nemaju. Da ne pominjemo koliko domaći sapuni pozitivno utiču na zdravlje kože.

Metode pravljenja sapuna
Postoje četiri osnovne metode pravljenja sapuna kod kuće:

● Topljenje i sipanje – topljenje već postojećih blokova sapuna i dodavanje mirisa po želji;
● Hladni proces – najčešći – pravljenje ,,od nule’’ sa uljima i otopinom;
● Vrući proces – varijacija hladnog procesa u kojoj se sapun kuva;
● Miješanje – mljevenje sapuna, dodavanje mlijeka ili vode i miješanje.
Svaka metoda ima prednosti i mane, kao i razne varijacije. Pričaćemo o prve dvije najpopularnije metode.

Topljenje i sipanje
Pravljenje sapuna na ovaj način je kao korišćenje podloge za tortu. Slobodu koju gubite u izboru sastojaka i prilagođavanju, nadoknađujete jednostavnošću i bezbednošću.
Proces je sljedeći: kupite već napravljene blokove neobojenog sapuna bez mirisa iz prodavnice ili od nekog drugog sapundžije. Istopite sapun (najbolje u kuvalu na pari). Kada je sapun skroz istopljen, dodate miris, boju i aditive po želji. Isipate smjesu u kalup i gotovo. Sapun je spreman za upotrebu čim se stvrdne.

Šta vam je potrebno za ovu metodu
● Radni prostor
● Posuda u kojoj ćete istopiti sapun
● Kašike
● Sapunska baza
● Miris, boja i aditivi po volji
● Kalup za sapun

Prednosti su što je jednostavan i jeftin način da napravite sapun; ne morate da koristite otopinu koja može biti opasna; ne treba vam puno sastojaka; sapun je spreman za korišćenje čim se stvrdne.
Mane su što nemate mogućnost izbora sastojaka što znači da kvalitet sapuna zavisi od kupljene baze.

Hladna metoda

Ako iskoristimo analogiju o torti, po ovoj metodi vi pravite sapun od početka. Sami birate šta stavljate i možete napraviti sapun u potpunosti po svojoj mjeri. Međutim, malo je teže i moraćete nazučiti osnovne tehnike kako biste krenuli.

Kako biste napravili sapun po ovoj metodi, zagrijte ulja u posudi dok ne dostignu 38 stepeni. Lagano dodajete mješavinu vode i sode, zatim miješate dok se smjesa ne zgusne. Kada se nakon miješanja pojavi linija kojoj treba dvije/tri sekunde da nestane, znači da je vrijeme da dodate mirise i aditive, a zatim isipate smjesu u kalup.

Šta vam je potrebno
● Radni prostor
● Životinjske ili biljne masti
● Mješavina vode i sode
● Posuda za sapun
● Prirodna ili sintetička boja
● Kalup

●Suho mjesto za sušenje

Prednosti su što je sapun u potpunosti po vašoj mjeri, jer imate kontrolu nad sastojcima koji ulaze u smjesu. Sastojci koji se umjetno dodaju u industrijskoj proizvodnji sapuna se nikada ne mogu porediti sa domaćim.

Nedostaci su u tome što morate da naučite kako da rukujete sa otopinom (mješavinom vode i sode), treba vam više sastojaka i alata da napravite smjesu, proces zahtijeva više vremena; čekaćete mjesec dana prije nego što je sapun spreman za upotrebu.

Koju god metodu izaberete, možete napraviti sjajan sapun. Radite sa strpljenjem i slijedite uputstva. Kada se jednom upoznate sa procesom, moći ćete da napravite zapanjujuće kreacije za relativno kratko vrijeme.

(aura.ba)