EVO KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE KISELE KRASTAVCE

Kiseli krastavci su neizostavan dio za svaku mezu, predjelo ili sendvič.

Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od rijetkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku ljetnjih mjeseci.

Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvijek niste učinili – vrijeme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.

Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.

Sastojci: 5kg kornišona, 1kg alkoholnog sirćeta, 3l vode, 200g šećera, 150g soli, 100g sušene ili svježe mirođije, 25g slačice, 1 vinobran, 1 konzervans, 5g bibera u zrnu.

Priprema: Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vrije nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.

Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promiješajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.

U ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.

U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promiješajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Pripremljenu tečnost kutljačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.