Evo kako da najlakše eliminišete neprijatni zadah!

Imate neprijatan zadah (opet)? Ukoliko ste isključili sve razloge zbog kojih imate halitozu (neprijatan zadah) i ako redovno perete zube i održavate higijenu usta i zuba – nemojte očajavati, jer postoji jednostavan, ali veoma pouzdan lijek za neprijatan zadah. Takođe, to je i zadnja stvar na koju većina ljudi pomisli.

Neprijatan zadah može biti znak da ste dehidrirali. Nemojte misliti da će ispiranje usta, četiri ili više puta dnevno, riješiti problem. Kada vam usta postanu suha, tada (logično) imate i manje pljuvačke. A kada imate manje pljuvačke, ostaci hrane i bakterije imaju tendenciju da se duže zadrže u ustima, prenosi minimagazin.info.

Svakodnevni unos vode u većim količinama može vam pomoći da održite zdravlje zuba i desni, ali i da spriječite nastanak lošeg zadaha. Naravno, ovdje je bitno napomenuti da alkohol, kafa, cigarete i određeni lijekovi mogu uzrokovati pojavu da vam usta postanu suha (više nego što je to uobičajeno).

Takođe, bitno je napomenuti da postoje i drugi uzroci neprijatnog zadaha, osim loše higijene i suhih usta. Ipak, ukoliko redovno perete zube i unosite dovoljne količine vode, a neprijatan zadah se i dalje osjeća, najbolje je da posjetite stomatologa, jer vam on može pomoći da otkrijete šta je pravi uzrok za takvo stanje.