Evo kako da na vrijeme prepoznate manipulatora!

Manipulaciji je teško da se oduprete, onda od vas iziskuje pristanak, čini situaciju otežanom, sprječava vas da kažete “ne”. Kako da se oduprete manipulaciji?

1. Označite granice. “Ne možeš tako sa mnom da razgovaraš.”

Ovo je dobra, ali taktika na koju treba da budete spremni. Ako osoba poslije ovoga nastavi da manipuliše, budite spremni da izađete iz prostorije, spustite slušalicu, izolujete se. Kada se distancirate, osobi jasno stavljate do znanja da ne može sa vama da manipuliše.

2. Razgovarajte o osjećanjima. “Povrijeđen sam i uvređen što to radiš.”

Nemojte očekivati da će osoba odmah reagovati na ove vaše riječi. Koristi manipulaciju jer ne zna da komunicira na drugi način, ima komplekse, nesigurnosti, strahove, ali to ne znači da to vi treba da trpite. Ukoliko ova osoba i dalje ne pokazuje interesovanje za vaša osjećanja, onda treba da razmislite da li je zaista vrijedno da ostanete u tom odnosu.

3. Jasno ukažite – “Da li sada manipulišeš sa mnom? Zašto?”

Manipulator se plaši razotkrivanja. Stoga će ga takve riječi zbuniti i čak ga mogu natjerati da se povuče. A ako ne, onda će pitanje “zašto” pomoći da razumijete situaciju i izvučete zaključke.

Kada primjetite manipulaciju uvijek budite otvoreni i kažite kako se u vezi sa tim osjećate. Nemojte emocije potiskivati u sebi, i razmislite – da li je manipulator vrijedan vašeg vremena, ljubavi i pažnje.