Eteričnim uljima protiv viroze i prehlade

Dolaskom jeseni i hladnijih dana, sve se češće javljaju viroze i prehlade. Donosimo vam nekoliko provjerenih recepata za jačanje imuniteta.

Viroze koje dolaze s hladnijim danima i promjenjivim vremenom mogu nam zagorčati život, pogotovo ako nismo skloni konzumirati neograničene količine češnjaka i ostalih zdravih saveznika u borbi protiv raznih viroza. Osim toga, često smo i na udaru “kliconoša” koji kišu oko nas i posvuda šire svoje viruse i bakterije. Aromaterapeuti ističu kako je u kućnoj ljekarni korisno imati razne masti i eterična ulja koja bi nas zaštitila od virusa i pročistila nam sinuse ili pak pomoć u obliku rasprišavača koji bi nam pomogao da se u vlastitom domu i na poslu obranimo od virusa. Eterična ulja koristila su se još od davnina za suzbijanje virusa i bakterija, a u nekim zemljama, poput Francuske, eterična ulja su se pila u zamjenu za skupe lijekove.

“U napadu snažne gripe, kada vam se čini da vam se sve začepilo, a glava je teža od olova, možete u čaj kapnuti jednu kap eteričnog ulja eukaliptusa ili paprene metvice. Odmah će vam se pročistiti dišni putevi, a ako imate glavobolju – u trenu će prestati. Pripazite samo da to zaista bude jedna kap jer su eterična ulja jaka i mogla bi, u većim količinama, nadražiti sluznice u ustima i nosu”, savjetuju aromaterapeuti.

Iskušajte ove prirodne i nadasve korisne recepte; djelujte preventivno i preduhitrite prehladu!

Mast za sinuse

Sastojci:

jedna kašika dječje kreme
dvije kapi eteričnog ulja metvice
osam kapi eteričnog ulja eukaliptusa

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte i stavite u manju posudu. Prema potrebi namažite cijelo područje ispod nosa.

Raspršivač za jačanje imuniteta

Sastojci:

50 ml vode
dvije kapi eteričnog ulja cimeta
dvije kapi eteričnog ulja klinčića
deset kapi eteričnog ulja naranče

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i ulijte ih u bočicu s rasprišivačem. Ovim pripravkom nekoliko puta dnevno osvježite prostoriju.

(dnevno.hr)