Eterična ulja, ljekovito bilje, med, maslinovo ulje: Prirodni saveznici kože u hladnim zimskim danima

U prvim zimskim danima, osim što razmišljamo kako se utopliti, trebali bismo posvetiti pažnju i koži. Nudimo nekoliko korisnih i jednostavnih recepata koji vam neće oduzeti previše vremena, a opet, s druge strane, zaštit će vas od hladnog zimskog zraka i proljeće dočekati spremni

 Smjesa ljepote

Na 30 ml ulja ploda divlje ruže, ukapati 18 kapi eteričnog ulja sjemena celera i 12 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve. Kožu mazati u periodu od dva mjeseca, a potom napraviti pauzu. Ne mazati tijelo tokom ljeta.

Ovakva smjesa korisna je za sve one koji imaju problema sa depigmentacijom kože, te za one sa osjetljivom kožom, na kojoj se pojavljuju razne anomalije (akne, bubuljice, zadebljanja…) Nakon ovoga, koža će zablistati, a vi biti zadovoljni.

Piling za lice i tijelo

U veći lončić (od 50 ml) stavi se kašičica palente (obična kukuruzna, iz vrećice, nekuhana), sa time se pomiješaju dvije kašike meda, te se ukapa nekoliko kapi jojoba baznog ulja (ali samo nekoliko, da ne bude premasno).

Slijedi se omjer dok se ne napuni lončić. Omjer se može po vašoj želji korigirati.

Dobije se izvrstan piling za lice i tijelo, koji je, ako dodate više meda rjeđi pa samim time i blaži (idealan za lice) ili ako je malo gušći, grublji, pa idealan za tijelo.

Mala preporuka – piling stavljati na mokro lice, a kod rađenja pilinga tijela idealno je to raditi prilikom tuširanja. Poslije toga, koža je fina, elastična i meka.

Piling se može čuvati u frižideru čak do šest mjeseci.

Pospješivanje cirkulacije

Najbolje je podariti tijelu mogućnost da se samo brine o sebi a to postižemo kada pospješimo cirkulaciju. U posudu stavite nekoliko šaka grube morske soli, dodati kašičicu ili dvije sode bikarbone, i sve to zaliti maslinovim uljem u onoj količini dok sol ne upije ulje, ne smije biti presuho.

Idealno za masažu bokova, stražnjice, natkoljenica, ali i cijelog tijela.

/aura.ba/