Estradna prezimena: ZAŠTO KITIĆ, PITIĆ, KARAN, DRLJAČA, POLOVINA, HORO, KONJEVIĆ, KARANOVIĆ…

Kada ujutro ustanete, za šta prvo uhvatite – upitao je domaćin slušateljku u studiju misleći na kvaku na vratima, aona je odgovorila: „Mislim da je muški spolni organ. Podsjeća me na prezime Mileta Kitića“

I prezimena naših estradnih ličnosti su predmet šaljivih komentara, zgoda, asocijacija. Ostala je zapamćena zgoda voditelja i slušateljke u jednoj radio emisiji sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tema je bila zagonetni predmet ili ličnost. Tog jutra zagonetni predmet je bila “kvaka”. Kako slušatelji nisu bili ni blizu odgonetke, voditelj je odlučio da malo pomogne slušateljki. Objasnio je da zagonetni predmet ima veze sa nadimkom jednog popularnog pjevača (Bora Spužić Kvaka), pa je slušateljku upitao:

– Kada ujutro ustanete, za šta prvo uhvatite – upitao je domaćin u studiju misleći na kvaku na vratima.

S druge strane telefonske žice uslijedio je muk, a onda je žena kazala:

– Sramota me kazati, ali mislim da je muški spolni organ. Podsjeća me na prezime Mileta Kitića.

– Nije to gospođo i nije taj pjevač – odgovorio je voditelj, te objasnio da je zagonetni predmet – kvaka, a asocijacija je na pjevača Boru Spužića Kvaku.

– Eeeh, ali ja ujutro kad se budim prvo hvatam za ono što ima veze sa Miletom Kitićem – kazala je slušateljka.

Vrlo često i popularnog Šerifa Konjevića “provociraju” zbog prezimena. Svojevremeno kad su ga reporteri na ilidžanskoj aleji, fotografirali pored jedne konjske zaprege, on je šeretski dobacio:

– Samo vi slikajte. Ja se ne stidim svog prezimena.

Ugostitelj Adem Tukić ne obazire se na šale vezane za njegovo prezime. Humoristu Ismeta Horu rijetko ko ne upita za koku, dok muzičara i producenta Ismeta Polovinu često zapitkuju:

– A koliki li si tek cijeli kad je polovina ovolika.

Mile Kitić teško se brani od usporedbi svog prezimena sa muškim spolnim organom, a pjevača Edina Pandura od slatkog bosanskog jela.

– Da si mlađi mogao bi biti halva – dobacuju mu žene.

Biznismen Franjo Mlakić sušta je suprotnost od svog prezimena. Mnogi mu se ni u mislima ne smiju zamjeriti. Glumica Ana Karić na meti je onih koji njeno prezime povezuju sa seksualnim igrarijama. Na sličnim mukama su i Goran Karan, Mirjana Karanović…

Za manekenku Minelu Čorbo kažu da je zaslužila prezime koje asocira ne neki pravi specijalitet, a ne na običnu čorbu. Salem Sihirlić u životu se nikada nije bavio vradžbinama, ali se od njih zbog svog prezimena nije mogao odmaći daleko.

Sejo Pitić sve je više volio od pite kao i Mahir i Samir Bureković, a ipak su ih svi povezivali sa ovim specijalitetima.

Zanimljiva je i priča o Borislavu Drljači, rodom iz Bosanskog Petrovca. On kaže

“Znate li vi da su Drljače najčešće prezime na svijetu. Ima nas blizu 200.000. Dobro smo drljali sve, a posebno žene, te smo se raširili na sve četiri strane svijeta – šeretski će Bora Drljača (aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!