STRIJE: Med, lavanda, kamilica i metvica uklanjaju strije!

Strije nisu problem samo žena, već i mnogih muškaraca. Kad se jednom pojave, strije ostaju zauvijek, ali njihova uočljivost se može smanjiti. Strije su uske brazde u koži koje nastaju uslijed naglog rastezanja kože i atrofije potkožnog vezivnog tkiva. Najčešće se javljaju kod žena u kasnijim mjesecima trudnoće, najčešće na koži stomaka, ali se mogu javiti i na grudima, bokovima, natkoljenicama, stražnjici ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Strije mogu biti i posljedica naglog povećanja mišićne mase ili naglog udebljanja.

Pravovremenom i pravilnom njegom kože kao i pravilnom prehranom, može se spriječiti pojava strija, ali i znatno umanjiti uočljivost već postojećih. Kad se strije jednom poravnaju s površinom kože i izblijede, tada ih je mnogo teže liječiti. Zato se protiv strija preporučuje masaža masažnom četkom ili masažnom rukavicom kako bi se poboljšala prokrvljenost kože, mazanje hranjivim kremama i uljima, koja između ostalog sadrže vitamine A i E i voćne kiseline, kako bi se poboljšala regeneracija i poboljšala elastičnost kože, zdravo se hraniti i održavati normalnu tjelesnu težinu, te uzimati hranu bogatu vitaminima A,C,i E te cinkom, silicijem i željezom.

Ulje sa žumanjkom
U žumanjak pomalo umiješati bademovo ulje i ulje od pljuskavice. Dodati limunov sok i kremasto umiješati. Smjesu namazati na mjesta zahvaćena strijama i ostaviti da djeluje oko 30 minuta. Isprati toplom vodom i kožu namazati hranjivom kremom ili uljem. Primjenjivati 1-2 puta sedmično.
Sastojci: 1 kašika bademovog ulja, 1 kašika ulja od pljuskavice, 1 kašika limunovog soka, 1 žumanjak

Med s bjelanjkom

Bjelanjak istući s limunovim sokom. Dodati med, a zatim pomalo dodavati bademovo ulje i miješati dok se ne dobije pjenasta smjesa. Smjesu namazati na mjesta zahvaćena strijama i ostaviti da djeluje dok se ne osuši. Isprati hladnom vodom i kožu namazato hranjivom kremom ili uljem. Primjenjivati 1-2 puta sedmično.
Sastojci: 1 kašika limunovog soka, 1 kašika meda, 1 kašika bademovog ulja, 1 bjelance.

Krema od lavande
Ulje od lavande i naribani vosak lagano zagrijavati nad parom vruće vode dok se vosak ne rastopi. Smjesa pritom ne smije zakuhati. Dobro promiješati, maknuti s vatre i miješati dok se smjesa ne ohladi. Kremu staviti u staklenu posudicu i čuvati na hladnom mjestu. Koristiti za mazanje mjesta zahvaćenih strijama.
Sastojci: 1 dl ulja od lavande, 1 kašika bijelog pčelinjeg voska.

Losion od metvice
Usitnjene suhe listove metvice preliti ključalom vodom i pokriveno ostaviti da odstoji preko noći. Tekućinu procijediti u teglu i dodati kiselo mlijeko. Dobro protresti da se dobije losion. Losion čuvati u frižideru nekoliko dana i koristiti za mazanje mjesta zahvaćenih strijama.

Ulje od kamilice
Suhe cvjetove kamilice staviti u teglu, preliti uljem i teglu dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 2-3 sedmice na toplom i sunčanom mjestu, uz povremeno protresanje, ulje procijediti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uljem mazati mjesta zahvaćena strijama ili koristiti kao dodatak kupki.
Sastojci: 20 g cvjetova kamilice, 3 dl maslinovog ili bademovog ulja.

(aura.ba)