Epidemije i Zodijak: DJEVICA NA VRHU PRESTRAŠENIH, RAK PANIČAR, BLIZANCI ZBIJAJU ŠALE, ČAK I NA RAČUN KORONAVIRUSA…

Na najmanji bol u tijelu prvi će se zabrinuti pet znakova i odmah pomisliti na najgore! Tri znaka mogu izaći na kraj sa svojim strahovima i hipohondrijom, a posljednja četiri znaka i nije puno briga, piše astrolog Julijana Oremović (Astrosudbina)

 

Najviše se boje bolesti:

1. Djevica
Djevica je najveći hipohondar Zodijaka. Najčešće ćete je sresti u domovima zdravlja i bolnicama. Stalno ide na neke pretrage i umišlja da je bolesna. U nekim slučajevima to može preći i u opsesiju. Zato stalno čisti svoj dom, svako malo pere ruke, boji se virusa, bakterija, obavezno se vakciniše protiv gripa i zatvara se u kuću kada krene talas bolesti – od crevnih viroza do virusnih oboljenja. I kada vam treba pomoć jer imate visoku temperaturu, neka vam ne pada na pamet da pozovete Djevicu. To bi je čak moglo i uvrijediti.

2. Jarac
Njima je najteže izaći na kraj sa svojim strahovima. A jedan od njih je i strah od bolesti. Sve je u redu dok je zdravlja – reći će vam Jarac. No njegov strah od bolesti je toliko jak da se s njim ne mogu suočiti, pa će izbjegavati posjetu ljekaru. Ali to ga neće omesti da surfuje po internetu i traži objašnjenja za simptome koje osjeća u svom tijelu. I od obične crijevne viroze začas će umisliti da boluje od raka debelog crijeva. Panično se boji nemoći, a bolest je za njega upravo to. Nesposobnost da bude samostalan i da ne zavisi ni od koga.

3. Ribe
Ribe su sklone umišljanju stvari. Imaju bujnu maštu i često vide ono i čega nema. Tako je i s bolestima. Lako padnu pod uticaj panike, pa će i u ovoj epidemiji koronavirusa pronaći razlog zašto nešto ne mogu učiniti. Otići će na bolovanje, osamiće se i izbjegavaće kontakte s drugim ljudima. Ribe nekad potajno uživaju u nemoći, pa im hipohondrija nekad dobro dođe kao izgovor. Vole da se neko brine o njima, sklone su samosažalijevanju, pa umišljanje bolesti za njih ima i te kako smisla.

4. Rak
Za razliku od njegovih prethodnika hipohondara, on ne razmišlja o bolestima sve dok se ne pojave neke ozbiljnije zdravstvene smetnje. E tada nastaje panika. Zna da ne smije da surfa po internetu jer će tako doći u posjed informacija koje mogu upućivati na najgore. Čak su i skloni da sakriju od drugih da nešto nije u redu i da se ne osjećaju najbolje. Potjeraće ga kod doktora, a on to želi izbjeći. Ali strah od najgoreg mu ne da mira. Zbog svoje preosjetljivosti i sklonosti zamišljanju najgorih scenarija, hipohondrija ih rijetko može zaobići.

5. Vaga
Vage nisu paničari kad je u pitanju zdravlje, ali zdravstvene smetnje i sklonost umišljanju bolesti im pomaže u nečemu. Riječ je o privlačenju pažnje. Pogledaj me, pomogni mi, budi uz mene, voli me – bolest Vagama služi iz tih razloga. Stoga će nekad kašalj pretvoriti u ozbiljan bronhitis, a temperaturu u opasnu upalu pluća, nadajući se da će oni koji su joj bitni potrčati prema njoj i paziti je i maziti. Ali doktoru neće otići, osim ako stvari ne odu predaleko. Reći će, nije to ništa, proći će, samo budi uz mene, to me liječi.

Mogu s tim strahom izaći na kraj:

1. Bik
Stabilan i trezveni Bik drži do svog tijela i zdravlja. I ne podliježe strahu kad se pojave zdravstvene smetnje. Nimalo mu nije svejedno, ali neće o tome na sva zvona. Rješava to sam sa sobom i posjetom doktoru. Sklon je i uzimanju biljnih pripravaka, liječenju aromaterapijom i narodnoj medicini. On smatra da sve ono što postoji u prirodi je lijek i vjeruje da fitoterapija može pomoći u saniranju zdravstvenih poremećaja. Kad se pojavi bolest, prilazi joj ozbiljno, odgovorno i temeljno. Ništa ne prepušta slučaju.

2. Škorpija
Ne voli bolest jer je to stanje čini nemoćnom, a nijedna Škorpija ne voli da se tako osjeća. Voli da ima kontrolu nad sobom, svojim životom, nad bliskim osobama, a tako je i sa svojim zdravljem. Vjeruje ljekarima, ali ne odlazi na preglede sve dok ne mora. Čak ima nešto neobično u njihovom slučaju. Vole boravak u bolnici jer tada je sve pod kontrolom. Imaju svu potrebnu medicinsku njegu i staranje pa vjeruju da će sve biti u redu. Škorpija se najviše boji smrti, i samo iz tog razloga zazire od bolesti i povremeno upada u stanje hipohondrije.

3. Vodolija
Pripadnici ovog znaka znaju nekad podleći strahovima. Hipohondrija nije neuobičajena u njihovom slučaju, ali nije dominantna kao kod Djevica. Češće obolijeva od psihosomatskih bolesti. U njenom umu pojave se nekad fiks ideje da vrtoglavica upućuje na mogućnost tumora na mozgu, a ponekad se duže zadržava u stanju nekih zdravstvenih problema, na primjer, bolova u želucu jer nije dosljedna u liječenju bolesti. Na prvi znak poboljšanja, prestaće da uzima lijekove i vratiće se starom načinu ishrane.

Nije ih briga:

1. Strijelac
Pripadnici ovog znaka nerijetko žive u petoj brzini. I nemaju oni vremena da razmišljaju o bolestima. Ali kad se bolest pojavi i uspori ih, postaju nemirni i razdražljivi jer moraju da leže i budu pasivni. Vrlo su temeljiti o edukovanju o bolesti koja ih spopadne, zašto se pojavljuje, kako je liječiti, pa će pročitati sve članke na tu temu i istražiće sve moguće opcije koje im mogu pomoći. Nema prepuštanja nemoći, oni aktivno rješavaju svoje probleme. Istina je da češće brinu o zdravlju bližnjih nego o svom.

2. Blizanci
Oni olako pristupaju svom zdravlju. Imaju važnijih stvari koji ih zaokupljaju. Stoga ne vode previše računa o ishrani, a vježbaju uglavnom radi dobrog izgleda. Češće ih spopadaju manje i prolazne zdravstvene smetnje kojima ne pridaju previše značaja. Popiće propisanu terapiju i nastaviće dalje sa svojim životom. Ne boje se bolesti, zapravo o njoj uopšte ne razmišljaju. Važnije im je gdje se i sa kim dobro provesti i zbijati šale na račun koronavirusa. Ima nešto dobro u tome što malo toga uzimaju za ozbiljno.

3. Ovan
Brzi i energični Ovnovi vjeruju da su otporni na bakterije i viruse. Oni žive život punim plućima, pa kad ih i uz krevet veže visoka temperatura, teško da će mirovati cijeli dan. Postaće nervozni i razdražljivi. Oni leže, dok život prolazi mimo njih, u njihovom svetu je to neprihvatljivo. Stoga ponekad sporije liječe bolesti jer ne znaju da miruju, nisu disciplinovani. Hipohondrija je u njihovom slučaju vrlo rijetka, a kada se i pojavi otrčaće kod ljekara i preduzeće sve što mogu kako bi ozdravili, odnosno otklonili strahove.

4. Lav
Oni su ljudi srca i vjeruju da ljubav sve može iscijeliti. I više strahuju od gubitka podrške i ljubavi bližnjih, nego od bolesti. Češće imaju poteškoća s pritiskom, srcem i kičmom, ali ne shvataju to previše dramatično. Mogu se pohvaliti drugima kako imaju problema sa zdravljem, ali da to nije ništa ozbiljno, oni su jači od toga. Nekad ih ulovi strah kada se pojave simptomi kojima ne mogu dokučiti uzrok, ali neće dopustiti sebi da umišljaju već će otići ljekaru i tako otkloniti potencijalne strahove.