EPIDEMIJA JEZIVIH LUTAKA: Stanovnici Festusa u Missouriju žive u strahu

   Pronašli smo jednu lutku koja je bila naslonjena na jednu zgradu. Ruke su joj bile ušivene u lice. Zaista jezivo. Još uvijek ne znamo ko stoji iza ove bolesne šale, a neke lutke bi misteriozno nestale samo da bi se ponovo pojavile na nekom drugom mjestu – rekao je šef policije Tim Lewis koji vjeruje da se šaljivdžije negdje kriju i uživaju u pometnji koju su uzrokovali u ovom inače mirnom gradiću

Policajci u malenom gradu Festusu smještenom na istočnoj granci Missourija ovih dana, osim hvatanja kriminalaca imaju još jedan zadatak – otkriti ko po gradu ostavlja jezive lutke koje izgledom podsjećaju na djecu.

Misteriozne lutke su se počele pojavljivati još u avgustu i to na najčudnijim mjestima – visile su sa saobraćajnih znakova ili lampi, a neke su pronađene naslonjene na zidove stabmenih zgrada i privatnih kuća. Neke od lutki nisu imale glavu, a roditelji djecu upozoravaju da budu veoma oprezni prilikom izlazaka, i da obavezno u kući budu prije mraka.

Šef policije Tim Lewis

Lutke bez lica i glave

Zabrinuti mještani ispričali su medijima da su se lutke počele iznenada pojavljivati širom grada – na ulici, saobraćajnim znakovima, uličnim lampama, semaforima… Iz daleka bi ličile na djecu, a kada bi neko prišao da vidi o čemu se radi, dočekao bi ih jeziv prizor – lutke bez lica ili glave obučene u dječju odjeću.

  • Neke lutke su bile postavljene nasred ceste, i kada gledate iz daleka čini vam se da je u pitanju neko dijete kojem treba pomoć. Imali smo slučajeve ljudi koji su istrčali na ulicu kako bi pomogli „djetetu“, a zatim su doživljavali pravi šok kada bi shvatili da je riječ o lutki bez lica ili glave.

  • Pronašli smo jednu lutku koja je bila naslonjena na jednu zgradu. Ruke su joj bile ušivene u lice. Zaista jezivo. Još uvijek ne znamo ko stoji iza ove bolesne šale, a neke lutke bi misteriozno nestale samo da bi se ponovo pojavile na nekom drugom mjestu – rekao je šef policije Tim Lewis koji vjeruje da se šaljivdžije negdje kriju i uživaju u pometnji koju su uzrokovali u ovom inače mirnom gradiću.

Tamara Pruett ugledala je jednu od ovih lutki dok se vraćala kući s posla.

  • Bila je naslonjena na uličnu lampu i obučena u zelenu haljinu. Izgledala je poput djevojčice koja plače. Isprva nisam imala pojma da je riječ o lutki. – kazala je za lokalne medije.

 

 Izbušene iglama

I dok se broj incidenata u Festusu opao, radio stanica KSDK izvještava da se u susjednom Crystal Cityju pojavila najmanje jedna jeziva lutka.

I dok neki vjeruju da je za epidemiju lutki kriv novi film o strašnoj Annabelle koji je izašao par mjeseci ranije, oni drugi smatraju da se iza svega krije nešto daleko mračnije. Mnogi su se prisjetili lutki koje su prošle godine preplavile ruski grad Zavetny.

Bile su poput onih koje se mogu vidjeti u buticima za dječiju odjeću, obučene u ženske školske uniforme. Neke su bile izbušene iglama, što je mnoge navelo da pomisle da se radi o nekom bizarnom voodoo ritualu.

Policija je uspjela otkriti da su lutke bile korištene u jednom lutkarskom pozorištu, a zatim su poklonjene muzeju koji ih je bacio u smeće. Neko ih je pronašao i počeo ostavljati po gradu, a krivac nikada nije pronađen.