Emir Jesenković, teniski trener iz Sarajeva: KAKO SAM OBNOVIO HRSKAVICU KOLJENA

 Imao je dvije mogućnosti i jednu dilemu – tražiti medicinsku pomoć, koja zahtijeva duge pretrage ili pokušati sa prirodnim liječenjem. I došao je do zaključka – u najboljem slučaju, desit će se ono što se desilo njegovom kolegi, a u najgorem – moglo bi sve da bude uzalud pa da ipak završi na kliničkim ispitivanjima i liječenju hrskavice. Pravi sportista uvijek mora biti naoružan optimizmom…

Pedesetogodišnji Emir Jesenkovć iz Sarajeva, živi tenis. Ovaj sportski zanesenjak više od pola životnog vijeka proveo je i provodi na teniskom igralištu, a isto toliko i na skijama. Tenisom se bavi profesionalno kao trener preko tri decenije, a skijanje mu je nikada do kraja ispričana priča. Pasionirani je skijaš rekreativac još od malih nogu.

Kao sportista da nikada nije imao ni jednu povredu! Može se to pripisati faktoru sreće, ali i majstorluku i virtuoznošću!  Ako se zna da se na 1000 skijaša dnevno  dogodi od 10 do 100 nesreća, a Emir skija preko 40 godina, zaista se za njega može kazati da je miljenik  sreće

Dvije mogućnosti i jedna dilema

Uvijek je bio zdrav, vitalan, pokretan, pun energije, optimizma… Nikada to tada nije imao tegoba, nikada nije sekundu odsustvovao s treninga, ili osjeto grč na treningu zbog bola u bilo kojem dijelu tijela. A onda se desilo da ga je desno koljeno počelo izdavati. Na početku malo, pa sve jače… Bilo je to prije dvije godine.

–              Bolovi su se manifestovali na način da sam prilikom bočnog kretanja osjetio obično struganje u koljenu, kao da unutra nema ništa. Sve mi je bilo bolnije prilikom savijanja koljena, a bolovi bi se intenzivirali priolikom torzije, uzlaska ili silaska niz stepenice i da ne nabrajam dalje sve tegobe iz tog perioda – priča Emir na početku razgovora za „Auru“

Kako su bolovi održavali kontinuitet nekoliko mjeseci, te bivali sve izraženiji, kod Emira su se polako uvlačile strepnje, izatostajao polet, budio se strah, nestajalo zadovoljstvo uživanja na teniskom igralištu. Imao je osjećaj da se gubi onaj dotadašnji osjećaj  ispunjenosti kojeg je imao i živio preko 30 godina kao teniski trener.

 Čuvar zdravlja

U tim trenucima imao je dvije mogućnosti i jednu dilemu – tražiti medicinsku pomoć, koja zahtijeva duge pretrage ili pokušati sa prirodnim liječenjem.

–              I došao je do zaključka – u najboljem slučaju, desit će se ono što se desilo njegovom kolegi, a u najgorem – moglo bi sve da bude uzalud pa da ipak završi na kliničkim ispitivanjima i liječenju hrskavice. Pravi sportista uvijek mora biti naoružan optimizmom.

Koljeno je najveći i najopterećeniji zglob u ljudskom tijelu, a kod sportista i planinara zglobna hrskavica i meniskusi trpe stalne pritiske, pod ložni su „trošenju“. Kada se jednom istroše, ne mogu se obnoviti bez hirurških intervencija, koje vrlo često ne završavaju uspješno. Zato ljekari za hrskavicu kažu da je „čuvar zdravlja“.

–              Hrskavica je, inače, jedna oblast koja je, po mom mišljenju, pomalo kontradiktorna. Imate mnoge ljude od nauke koji smatraju da je neobnovljiva. Nauka se lomi može li se ili ne može obnoviti – objašnjava Emir, dodajući da mu je bilo odmah jasno po „škripi“ u koljenu i bolovima da je hrskavica na izdisaju.

Jedno vrijeme je dosta otežano obavljao treninge, a posjetu ljekarikma je svakim danom odlagao „za sutra“. Od čovjeka koji je na teniskim terenima svakodnevno, koji ne zna za vikend ili praznik, ništa drugo se nije moglo ni očekivati.

 Poboljšanje nakon 15 dana

Sreća da je njegovo otežano kretanje primijetio kondicioni trener. Ispričao mu je svoje iskustvo, te ga počeo forsirati da hitno zaustavlja propadanje hrskavice; u protivnom posljedice mogu biti jako teške.

–              Mirsad me je upoznao sa travarom Jurišićem, jer je i on koristio njegove preparate za obnovu hrskavice. Nakon izvjesnog razmišljanja, opredjelio sam se za prirodnu terapiju. Velim, ako ne uspije, kasnije ću se okrenuti medicinskim tretmanima – vraća film unazad naš sagovornik.

Bio je maj mjesec, kada je dobio prvu dozu čudotvornog „Omosintexa“ koji obnavlja potrošenu hrskavicu i biljnu kremu kojom je tretirao koljeno svakodnevno.

–              Svo to vrijeme redovno sam održavao treninge, a već sam u junu sam osjetio da je moja pokretljivost  i promjena po pravcu znatno bolja. Nestajali su bolovi prilikom jakog savijanja noge, već sam mogao da se spustim i s lakoćom da potrčim…- svjedoči legendarsni sarajevski teniski trener.

Nastavak i sretan završetak ove priče se naslućuje. Emir Jesenović je izašao kao pobjednik i u ovom meču. Nestali su svi tragovi tegoba u koljenu koje su ga mučile nekoliko mjeseci, vratila se snaga i pokretljivost.

–              Zadnjih godinu uopće ne razmisljam o toj povredi. Jednostavno, zaboravio sam, ni koljeno me više ne „podsjeća“ na nju. Definitivno, taj Jurišićev „Omosintex“ je efikasno djelovao kod moje oštećene hrskavice – kazao nam je na kraju Emir Jesenković, teniski trener iz Sarajeva.

Emir Jesenković, nakon upotrebe „Omosintexa“ ponovo u top formi, koljeno „ne škripi“, bolova nema

„Omosintex“ je pravo bogatstvo za hrskavicu i kosti!

Priznam da sam u startu cijele ove priče bio pomalo podozriv, nisam bio optimista. Ali, sam se odlučio za ovu terapiju, jer sam znao da nemam šta izgubiti. Znao sam da su to prirodni prepararti i da nemaju negativnih posljedica. Sebi sam rekao, ako ne uspije imaju doktori u Kliničkom centru na Koševu.

Bio sam discipliniran, u cjelosti sam ispoštovao Jurišićevu terapiju. Svako jutro 50 dana zaredom, pola sata prije doručka, uzimao sam propisano dozu „Omosintexa“. Potrošio sam četiri boce.

Nakon toga nestali su svi bolovi u koljeno, „ne šteka“, nema „škripe“,

Očito, da je „Omosintex“ pravo bogatstvo za hrskavicu. Definitivno je podmlađuje…

 

Trenirao Džumhura, Šetkića, Bešovićku…

Emir Jesenović je dijete Sarajeva, pravnik je po struci, ali se nikada nije bavio ovim pozivom. Otisnuo se u teniske vode. Kao trener je započeo karijeru u TK „Bosna“ 1988. godine. U poratnom periodu je trenirao prvo žensku tenisku ekipu u BiH. Danas je direktor Teniskog kluba „Iskra“.

Od samog početka karijere teniskog trenera  ideja vodilja mu je bila da na što jasniji i jednostavniji način prenese znanje i teniske vještine  svojim učenicima. Kaže da jedan trener u Sarajevu objektivno može da trenira dvadesetaktero djece, a on uvijek ima između 15 – 20 „učenika“. Na svakom satu se trudi da radost koju njemu pruža tenis prenese na polaznike.

Tokom minulih decenija sa svojim kolegama je učestvovao u stvaranju novih generacija tenisera, pokušavajući da se prilagodi tim novim generacijama i njihovom shvatanju života i tenisa u nimalo zahvalnim vremenima za održavanje u životu ovog sporta u Sarajevu, pa i u cijeloj BiH..

Bio je trener Heleni Bešović, Aldinu Šetkiću, pa i Damiru Džumhuru, s kojim se razišao zbog različitih pogleda na tenis, ali su privatno ostali dobri prijatelji.

Kao dokazanog i iskusnog teniskog stručnjaka pitali smo ga za ocjenu teniskog sporta u BiH:

–     Nemamo nikakvu perspektivu. Takmičarski tenis se polako u Sarajevu gasi… Mi nemamo ni sluha, ni želje da ovaj sport razvijamo, jer tenis je danas tržišna kategorija.

Ovdje svi misle da se tenisom bave bogati ljudi, da treneri zarađuju silni novac i svi žele da što više izvuku korist od toga, pogotovo iznajmljivači terena Nemamo snage ni za kakve projekte, jer neće niko da nam pruži šansu da ih razvijemo – kazao je na kraju Jesenković.

 

PROČITAJTE I OVO

Mirsad Pirsa Mulahasanović, fudbalski as sa Neretve: PREMA PROGNOZAMA MOJI KUKOVI SU BILI NA IZDISAJU, BILJNIM LIJEKOVIMA SAM IH PODMLADIO!