Elvir Bašić, hidžama majstor: DARUJEMO BESPLATAN TRETMAN HIDŽAME – NAJBOLJEG „PRIRODNOG LIJEKA“ ZA NAŠE ZDRAVLJE

Vjerovatno ste čuli za izraz hidžama, a da li znate šta to zapravo znači i koje su prednosti liječenja ovom metodom. Na tu temu smo razgovarali sa Elvirom bašićem, fizioterapeutom i hidžama terapeutom, koji duže od decenije pomaže ljudima, ne samo u Sarajevu, nego i u Kladuši, Cazinu, Beču, Zagrebu, Švedskoj…. Jedan je od najcjenjenijih hidžama majstora u regiji. Autor je knjige „Vodič za početnike masaže i hidžame“

Puštanjem krvi, bolest izlazi za tren

Suština hidžame je da se iz krajnjih krvnih sudova isisaju mrtve krvne stanice i time dobije veća prohodnost krvnih sudova. Također, isisavanjem tog otpada, dobivamo i bolju provodnost kapilara, krv više nije tako gusta, a istovremeno refleksno se stvaraju novi eritrociti. Čišćenje krvi na ovakav način za posljedicu ima uspostavljanje normalnog krvotoka kroz organizam. Time se još eleminišu sva potencijalna oboljenja vezana za krvotok, reumu, bol uopće, uspotavlja se jedna harmonija u našem organizmu.

„Za hidžamu kaže da je specifična i veoma učinkovita terapija, naročito u današnja vremena brzog življenja, stresa i velikih svjetskih turbulencija. Današnji čovjek je izložen svakodnevnom stresu, brzoj hrani, sve većoj zagađenosti zraka, zemljišta, vode, pa čak i ishrane, Živi se brzo i nezdravo, a sve se to odražava na njegovo zdravlje, jer je njegov organizam pun toksina. Svi su organi na udaru…. E, zato je hidžama prijeki lijek kao preventiva – kaže Elvir Bašić.

Elvir Bašić praktikuje hidžamu blizu dvije decenije. Školovao se u Medini, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj Njemačkoj, gdje je stekao zvanje fizioterapeuta i certificiranog majstora za hidžamu. Danas je jedan od cjenjenijih stručnjaka na Balkanu. Od 2005. godine „liječi“ masažama i hidžamom, a u unazad nekoliko godina u svome salonu „Bambina“ organizuje škole masaže i hidžame za buduće mlade stručnjake. Specijalizirane kurseve organizuje širom Balkana, ali i u zemljama Evrope.

„Hidžama je tretman i lijek preventiva, njome se čisti organizam od „hemijskog i biološkog“ otpada, odnosno od nagomilanih štetnih materija, modernim žargonom kazano ona vrši „resetovanje“ našeg organizma. Ukratko, hidžama čisti organizam i aktivira regulatorni sistem. Time pomaže da se održi zdravlje kod zdravih osoba, pomaže organizmu da povrati stanje zdravlja ako je ono narušeno ili pak zaustavlja progresiju degenerativnih i hroničnih oboljenja ako su ona prisutna – objašnjava Bašić.

Harmonija u organizmu

Čišćenje krvi na ovakav način, kaže on dalje, za posljedicu ima uspostavljanje normalnog krvotoka kroz organizam. Time se još eliminišu sva potencijalna oboljenja vezana za krvotok, reumu, bol uopće, uspotavljamo jednu harmoniju u našem organizmu.

Hidžamu je, objašnjava naš sagovornik, kao preventivu poželjno raditi dva puta u toku godine: u proljeće i jesen, a kod već nastalog oboljenja termin nije toliko bitan. Praksa je pokazala da je hidžama najdjelotvornija kod glavobolje ali i mnogih drugih oboljenja. Tako su, sudeći prema objavljenim tekstovima o hidžami, brojni oni koji su uz pomoć ove metode izliječili bolove u ramenima, leđima, bolove u kostima, išijasu, nogama, mišićima, mnogima je pomogla kod šećerne bolesti, nesanice, slabe cirkulacije krvi… Također, kažu stručnjaci, djelotvorna je kod bolesti krvnog sistema, pojačava memoriju, preventivno djeluje protiv ludila, padavice, smanjuje povišen krvni pritisak a najnovija istraživanja pokazuju da je jako djelotvorna kod uklanjanja holesterola i masnoće u krvi, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu.

Hidžamu je najbolje raditi preventivno, a ovom metodom se mogu tretirati razna oboljenja uz veoma veliki procenat uspješnosti terapije. Može se raditi na svim dijelovima tijela sa jasnim akupunkturnim poljima, ali ne preporučuje se raditi hidžamu na čelu iznad nosa, između obrva (anatomska lokacija glabele) i na potiljku.

On ne želi da se upušta u diskusije da li je hidžama potrebna ili nije. U jedno je siguran da medicinski djeluje i to mu je najvažnije. Kaže, da su nekome potrebne godine, nekome mjeseci, nekome dani a nekima samo jedan savjet da se uvjeri i razumije da je hidžama najbolji prirodni lijek za naše zdravlje i duh.

“Ko želi i hoće da iskoristi ove blagodeti, vrata su mi širom otvorena. Ko neće – ne mora; njegovo tijelo je njegov problem. Kolač dok ne probaš ne znaš da li je sladak ili gorak! Tako je i sa hidžamom ili masažama. Oni koji su kušali blagodeti ovih terapija kažu da su ih preporodile…. – kaže Bašić.

Gdje sve pomaže hidžama

Iako se prije svega koristi u preventivne svrhe, širok je spektar bolesti kod kojih hidžama pomaže ili ih potpuno liječi. Ono što je najvažnije kod hidžame nema kontraindikacija jer je to prirodna metoda. Duga je lista gdje sve pomaže ova metoda, a mi ćemo nabrojati samo neke:

umor, anemija, kožni problemi, zatvor i proljev, glavobolja, migrene, bolovi u leđima, prehlade i gripe, artritis, astma, celulit, išijas, giht, moždani udar, zglobovi, dijabetse, emocionalni problemi, depresija, nedostatak željeza, normalizacija holesterola, gojaznost…

Dokazano je da pomaže i kod alergija, oporavka osoba koje su preživjele moždani udar, dijabetesa (čini prohodnim krve sudove koji su još zdravi), ali i u situacijama neodređenih tegoba poput nervoze, slabosti, psihofizičke iscrpljenosti i umora – objašnjava nam Bašić.

Nagradna akcija: DARUJEMO 10 BESPLATNIH HIDŽAMA
„Bambina centar“ nagradit će 10 najsretnijih naših čitatelja besplatnim tretmanom hidžame,. Dovoljno je da pošaljete SMS poruku na broj 091 510 101. Ukucajte PRESS ZA HIDŽAMU, te svoje podatke. Imena sretnih dobitnika objavit ćemo u slijedećem broju Aure, a termine za tretmane će sretni dobitnici direktno dogovarati sa Elvirom Bašićem. Telefon: 061 603 022