Elma Lipovac, apsolvent ekonomije, ima zanimljiv hobi: OD SMOLE IZRAĐUJE UNIKATNE RUČNE RADOVE

 Rad sa smolom je hobi koji zahtijeva puno vremena i truda, ali je ujedno i jako interesantan. Kupci najčešće traže satove, ali svakako naručuju i tacne, podmetače, slike i razne druge stvarčice i ukrase. Ono što kupci zamisle u svojoj glavi, ja nastojim da na što ljepši i sličniji način stvorim. Pa i same cijene proizvoda uvijek nastojim prilagoditi njima.


Ko hoće da radi, on će uvijek posla imati – stara je narodna mudrost koja se može doslovno i vidjeti u primjeru mlade Mostarke Elme Lipovac. Elma je apsolventEkonomskog fakulteta na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru i ima zanimljiv hobibiznis. Naime, Elma izrađuje unikatne predmete od epoksi smole. U porodici niti među poznanicima nije se niko ovim bavio, pa je većinu znanja kojeg posjeduje, Elma otkrila na internetu. Ostalo je došlo praksom.

-U slobodno vrijeme volim da se bavim kreativnim radom, odnosno, izradom raznih stvarčica za uređivanje interijera. Trenutno mi je glavni hobi izrada ukrasnih (i drugih korisnih) predmeta od epoksidne smole. Ljubav prema ovom hobiju rodila se prije otprilike godinu dana, u periodu pandemije korona virusa. Pored mnogih hobija koje sam tada imala, višak slobodnog vremena ipak je bio jedan od osnovnih razloga za pokretanje ovog mog, sada već „malog biznisa“ – priča nam Elma.

Ideja došla s koronavirusom
Sami početak rada sa smolom nije bio nimalo jednostavan. Bilo je veoma teško doći do materijala, od same smole pa do boja i kalupa. Svejedno, Elma nije odustajala, jer, ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovore.
-Tada je bilo nezamislivo doći do materijala u našoj državi pa sam ja materijale preko prijatelja i poznanika nabavljala iz inostranstva. Pored toga što su mi pomogli sa nabavkom materijala, dali su mi i mnoge savjete vezane za rad sa epoksidnom smolom. Najveći dio rada sa resin art tehnikom sam naučila preko Interneta, ali, naravno, kako sam već spomenula, veliku pomoć su mi pružili i prijatelji iz inostranstva – priča Elma.
Inspiraciju za svoje radove Elma najčešće pronalazi u sebi.

Unikatni ručni rad
-Sama zamislim koje boje bih mogla kombinovati, na koji način da ih posložim i pretežno tako dobijam svoje radove – jednostavno, pustim mašti na volju. Osim toga, pratim radove mnogih svjetskihresin artista pa su mi ponekad i oni inspiracija. Naravno, veliku ulogu imaju i moji kupci koji mi predlože koje boje da im kombinujem i na koji način. Međutim, bitno je naglasiti da je svaki rad od epoksidne smole unikatan. Nikada nije moguće ponoviti neki rad od smole da bude u potpunosti isti prethodnom. To je ručni rad i ne postoji nikakva mašina koja bi mogla proizvoditi radove od smole pa da svi budu isti.

-Rad sa smolom je hobi koji zahtijeva puno vremena i truda, ali je ujedno i jako interesantan. Kupci najčešće traže satove, ali svakako naručuju i tacne, podmetače, slike i razne druge stvarčice i ukrase. Ono što kupci zamisle u svojoj glavi, ja nastojim da na što ljepši i sličniji način stvorim. Pa i same cijene proizvoda uvijek nastojim prilagoditi njima – opisuje nam svoj posao Elma.

-Za kraj moja poruka svim mladim ljudima, ali i onima koji imaju svoje hobije i koji se bave sličnim poslovima kao i ja, jeste da nikada ne trebaju odustati od onoga što vole. Trebaju se, bez obzira na sve, uvijek truditi – to je u suštini jedino što se na kraju isplati. Jer, gdje ima volje i truda, ima i načina, a i uspjeha.

Nekoliko zanimljivosti o epoksi smoli
Termin resin dolazi iz područja engleskog jezika i znači smola. Epoksidne smole su dvokomponentni materijali i sastoje se od smole i učvršćivača. Miješanjem dvije komponente dolazi do hemijske reakcije tako da se tečna smola postepeno stvrdnjava do čvrste plastike. Rezultat je sjajna, bistra površina. Epoksidna smola se ne koristi samo u industriji i brodogradnji, već i u umjetnosti. Tako, pored kuhinjskih pultova, mogu se raditi i podovi, stolovi, slike, nakit ili skulpture.
Trend upotrebe smole u umjetnosti dolazi iz SAD-a, Kanade i Australije. U Evropi je tehnologija još uvijek malo poznata.
U smolu se dodaju pigmenti u boji ili drugi aditivi. Različiti efekti se mogu stvoriti odabirom podloge za rad, tipom livenja, bojama i aditivima. Čak i iskusni umjetnici smole nikada nisu završili proces učenja.Ukoliko volite da eksperimentišete, voljećete da radite sa smolom.
Smola se takođe može koristiti za crtanje slika, fotografija i slika (napravljenih od ulja, akrila, alkoholnih mastila, akvarela, miješanih medija, itd.)
 Savjeti za početnike
Ljepljive ruke nakon završenog posla treba očistiti sirćetom, a zatim ih oprati sapunom i vodom. U hobi radnjama postoje paste za pranje ruku, koje su veoma korisne. Sa alkoholom trebate čistiti ruke samo ako je potrebno, jer to isušuje kožu. Ipak, najbolje je ako vam rukej ne postanu lepljive a to se postiže tako što tokom rada rukavice. Ako je moguće, smola ne bi trebalo da dospije na kožu jer može izazvati iritacije.
Prilikom rada sa epoksidnom smolom, trebaju biti zaštićeni kako koža tako i oči te disajni put. Neophodno je da se koriste zaštite, maske, rukavice, pa čak i zaštitne naočale da ne bi došlo do alergija i slično.

Svi oni koji su zaljubljenici u umjetnost i žele vidjeti ili naručiti neke od Elminih radova, pratiti je mogu na Instagram-u (@magicepoxy.bih) i na Facebook stranici (MagicEpoxy BiH).

(aura.ba)