ELIKSIR MLADOSTI IZ KOŠTICA GROŽĐA: ŠTITI SRCE I PODMLAĐUJE KRVNE SUDOVE

U narodnoj medicini se kao izuzetno ljekovit i efikasan prirodni lijek preporučuju koštice grožđa.  One su mnogo korisnije od mekanog dijela zrna. Eliksir od njih koristi se u slučaju ateroskleroze, ishemijske bolesti srca, hipertonije, infarkta, moždanog udara i mnogih drugih oboljenja.

KAKO PRIPREMITI ULJE?
Koštice isperite i prosušite u rerni na temperaturi od 40 do 45 stepeni C. Sameljite ih u mlinu za kafu, uspite teglu od pola litre i prelijte rafinisanim suncokretovim uljem. Teglu dobro zatvorite i ostavite na hladnom mjestu sedam dana. Povremeno promješajte. Zatim procijedite kroz gazu i ostavite u zatvorenoj tegli još dva-tri dana. Potom pažljivo odlijte u flašu zeleno ulje koje se nakupilo odozgo. Uzimajte po kašiku ulja jedanput dnevno.

Preventivno uzimajte to deset dana, jednom u sezoni. U slučaju bolesti gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularnog sistema, kolitisa (upala crijeva) i ateroskleroze – terapija se može produžiti do mjesec dana.
KAKO PRIPREMITI TINKTURU?
Koštice od crvenih sorti grožđa operite, osušite, sameljite i prespite u teglu od pola litre, s tim što treba da je napunite dopola. Nalijte do vrha votkom, dobro zatvorite i držite na tamnom mjestu mjesec dana, svakodnevno mućkajući.
Procijedite i uzimajte pet dana po kap tokom jela, zatim napravite petodnevnu pauzu i nastavite da koristite tinkturu do kraja mjeseca, po istoj šemi (pet dana uzimanja, pet dana pauze).
VAŽNO JE ZNATI:
Ako koštice samo progutate, onako cijele – neće biti ljekovitog efekta. Korisne supstance najbolje se apsorbuju iz ulja od koštica grožđa, kao i tinkture.