EKSTREMNI TURIZAM : ZATVORI KAO TURISTIČKE RAZGLEDNICE

 

Savremeni čovjek, zasićen uobičajenom turističkom ponudom, često bira neuobičajene i egzotične destinacije za svoja putovanja. Svaka zemlja ima specifičnu kulturu, običaje, geografiju i sve druge faktore od turističkog značaja i u tome i jeste čar putovanja. Ali, svaka zemlja takođe ima i različite zakone i načine njihova sprovođenja, što često može da zbuni putnika-namjernika i dovede do tragičnih posljedica po njega. Da ne biste pravili gluposti po bijelom svijetu, predstavljamo vam neke od najgorih zatvora. Pazite šta radite da ne završite u njima…

  1. Francuska, zatvor La Sente, Pariz

Izvještaj Savjeta Evrope posebno je izdvojio zatvor La Sente zbog užasnih higijenskih uslova. Ćelije su preplavljene pacovima, a jedan od popularnijih vidova dobrodošlice za nove zatvorenike je gađanje fekalijama.

Kako se tamo dospijeva?

Na uobičajene načine; zločini se u najvećem dijelu Evrope tretiraju i vrednuju na identičan način.

  1. Južnoafrička Republika, zatvor Pollsmor, Cape Town

Zatvori u ovoj zemlji su puni bandi. Nesrećnike veoma često iskusniji zatvorenici siluju, a potom brutalno premlaćuju. Mnogi nasmrt iskrvare, bez da im iko pritekne u pomoć.

Kako se tamo dospijeva?

Ove godine, u ovoj će zemlji biti održano svjetsko prvenstvo u fudbalu, tako da vjerujemo da će mnoge duše imati priliku osjetiti čari alternativnog ugostiteljstva. Fudbal i pivo su neraskidivo povezani, pivo i nasilje takođe, a nasilje i zatvor…?

Sretno.

  1. El Salvador, zatvor Apanteos, San Salvador

Većina od 2000 zatvorenika je užasno opasna a postaju još opasniji nakon dugog vremena provedenog u pretoplim, pretrpanim ćelijama koje dijele sa pripadnicima suparničkih bandi. Početkom 2007. godine borba između čuvara i zatvorenika dovela je do masovnih nereda u kojima su se članovi suprotstavljenih bandi međusobno ubijali lopatama i zidarskim alatom. Kada je situacija konačno stavljena pod kontrolu, na zatvorskim podovima ležao je 21 leš.

Kako se tamo dospijeva?

Najčešće zbog narkotika. Iako niske cijene opijata mogu djelovati privlačno, u El Salvadoru se ne petlja sa narkoticima.

  1. SAD, zatvor Pelican Bay, California

U ovom zatvoru nalazi se poseban odjeljak u kojem zatvorenici čitave svoje kazne provode u samici. U ćeliji dugoj 2,5 metara provodi se 22 i po sata dnevno, ostatak se provodi u malom betonskom dvorištu. Jedini ljudski kontakt su čuvari. Nekoliko najozloglašenijih pripadnika Arijevskog bratstva, smješteno je baš u ovom zatvoru.

Kako se tamo dospijeva?

Pelican Bay je poseban zatvor i tamo dospijevaju posebni ljudi. Da biste tamo dospjeli, morate se dobrano potruditi. Znači, morate ciljati visoko: serijska ubistva, politički atentati, zlostavljanje djece i slično.

 

  1. Tajland, zatvor Bangkwang, Bangkok

Poznatiji kao “Veliki tigar”, ovaj zatvor nije nimalo zabavan kao što zvuči. Ime je dobio po tendenciji da zatvorenike pojede “naživo”. U njemu svoje kazne odrađuju zatvorenici osuđeni najmanje na 30 godina robije. Ishrana se svodi na porciju pirinča dnevno, uz bonus u vidu riblje glave jednom nedjeljno. Mnogi zatvorenici u potrebi za dodatnim kalorijama jedu svoje brojne cimere – bubašvabe. Ćelije su skučene i pretrpane, a zatvorom hara tuberkuloza i HIV.

Kako se tamo dospijeva?

Posjedovanje i najmanje količine težih droga u ovoj državi donosi i do čak 50 godina robije, dok se posjedovanje više od 20 grama smatra pokušajem distribucije i može dovestioi do smrtne kazne.

 

  1. Japan, zatvor Fuchu, Tokio

Od društva čuvenog po formalnosti i striktnom pridržavanju pravila može se i očekivati da se istih principa drže i po pitanju kazni za prekršioce zakona. Ukućani zatvora Fuchu mogu biti kažnjeni apsolutno zbog bilo čega – nedozvoljenog pranja određenog dijela tijela, ležanja na krevetu na nedozvoljen način pa čak i otvaranja očiju u doba dana koje za to nije predviđeno. Bivši zatvorenici svjedoče kako su ih na stotine pravila svakodnevno usađivanih u glavu – napravili robotima.

Kako se tamo dospijeva?

U japanske zatvore često dospijevaju nevini ljudi, pošto je podmetanje droga u tuđi prtljag jedan od uobičajenih načina šverca. Dakle, kofere ne ispuštaj iz vida.

 

  1. Filipini, zatvor Gradski zatvor, Manila

Sa 5230 ukućana, trenutno se u njemu nalazi pet puta više zatvorenika od broja za koji je zatvor predviđen. Bolesni zatvorenici se ne odvajaju od zdravih, tako da se zaraze šire veoma lako i brzo.

Kako se tamo dospijeva?

Kazne za prekršaje vezane za narkotike su veoma oštre, čak i najmanji prekršaji mogu da nose teške posljedice. Čak i nevini zatvoreni su u ovom zatvoru, dok se iščekuje suđenje.

 

  1. Grčka, Zatvorski kompleks Korydallos, Pirej

Po izvještaju organizacije Amnesty International, ovaj zatvor je ocijenjen kao jedan od najgorih u Evropi. Prenaseljen je i nasilan. U njega se dospijeva lako, a izlazi teško, ili skoro nikako. Uslovi u ovom zatvoru su nehumani.

Kako se tamo dospijeva?

Sitni prekršaji poput tuče, remećenja javnog reda i mira, ili seks na otvorenom prilično se strogo sankcionišu. Kažnjiva je čak i kupovina piratskih diskova.

 

  1. Jamajka, Okružni zatvor St. Catherine, Kingston

U ovom zatvoru caruje nasilje. Pojedini zatvorenici od čuvara kupuju mačete dok drugi spaljuju krajeve četkica za zube te tako prave smrtonosno oružje za obračune sa svojim protivnicima. Ovdje su cigarete osnovna i najvrjednija valuta, i često predstavljaju razliku između života i smrti. Tokom brutalnih nereda 1997. godine u ovom je zatvoru ubijeno 16 muškaraca za koje se vjerovalo da su homoseksualci. Većini njih su odrubljene glave. Ako zaglavite u ovom zatvoru, pazite da ne pokažete kakav znak intime spram vašeg cimera.

Kako se ovdje dospijeva?

Ulični sukobi, oružane pljačke i pretjerano uživanje u drogama – ulaznica su za ovaj zatvor.

(aura.ba)