Ekstremna dijeta: Ako želite smršati, dan započnite sa vodom!

Ako ste od onih koji žele izgubiti kilograme, doručak vam nikako ne bi trebalo biti najvažniji obrok u danu, piše njujorški Medical Daily.

Tokom dana je potrebno imati što je moguće niže razine inzulina, i to bez ikakavog naglog porasta njegovog lučenja. Nutricionistički uravnotežen doručak za savršen početak dana
Glukagon, koji djeluje suprotno od inzulina, treba biti maksimalan. Također, hormon rasta koji kada vježbamo šalje organizmu signale da se luči, treba biti optimalan.

Sve ovisi o tome što vam je cilj i sukladno tome trebate doručkovati.

Ako ste sportaš ili planirate intenzivnije vježbati ujutro, morate pojesti doručak u kojemu ima proteina, organskih žitarica i voća.

A ako vam je cilj gubitak na težini, dan započnite vodom, čajem ili kafom da biste spriječili jače lučenje inzulina, kada znamo da je gubitak masti hormonalna stvar. Želite li smršaviti, jedite proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa: jabuke, kruške ili šljive.

Proteini usporavaju probavljanje šećera, što će pomoći da razine inzulina budu stabilne.

Doručak nije najvažniji obrok dana i ovisi od toga šta želimo postići. Kada se probudimo, razina inzulina su najniža pa je to idealan trenutak za početak sagorijevanja masti. Kada pojedete doručak bogat ugljikohidratima, lučenje inzulina se pojačava, a hormoni iz nataložene masnoće opadaju.

Kalorije su i dalje važne kod debljanja i gubitka masnoća, ali zato iskoristite prednost jutra da biste postigli potrošnju masti a glavne obroke jedite nešto kasnije,