EKSKLUZIVNO: DANIJELA DVORNIK, BRAČNI SREĆONOŠA GOVORI O BRAKU S LEGENDARNIM UMJETNIKOM

Danijela Dvornik, udovica legendarnog muzičara govori o svom braku, zajedničkom životu s Dinom, iznosi mišljenje o vjenčanjima, svadbama, savjetuje kako imati uspješan brak.

Danijela i Dino Dvornik nisu bili pobornici konvencionalnog braka, ipak su se vjenčali. Vjenčana ceremonija je bila posebna, i danas se priča da je cijeli Split došao vidjeti ljubičastu vjenčanicu u kojoj se udala Danijela. Slobodnog uma i ruha su zakoračili u brak koji je bio sretan i trajao cijelih dvadeset godina.

– Moje vjenčanje je bilo skromno, organizirano je na brzinu zato je bilo lišeno gnjavaža koje inače prate takve događaje. Nisam ušla u brak trudna, vjenčali smo se iz dva razloga, prvi jer smo bili ludo zaljubljeni, a drugi je bio da izbjegnem pritisak roditelja. Nisu mogli prihvatiti činjenicu, da želim živjeti sa Dinom, nevjenčana, tj. kao njegova cura. Brak mi se tada činio kao neka sloboda, bijeg iz roditeljskog gnjezda u naše gnjezdo gdje više neću morati polagati račune, i gdje ćemo živjeti po našim pravilima, kaže Danijela Dvornik udovica legendarnog muzičara.

Danijela Dvornik nam je povjerila zanimljivu činjenicu, ona i Dino nisu voljeli vjenčanja i svadbe. Naša sagovornica je svega dva puta u životu prisustvovala nekoj svadbi, zato jer je morala. O prvom vjenčanju čija gošća je bila, Danijela kaže: – Guštala sam, jer je prvo vjenčanje na kojem sam bila, bilo po mom guštu. A drugo vjenčanje sam pristojno „odradila“, sjedila i čekala vrijeme da odem kući. Na oba dva vjenčanja sam išla bez Dinine pratnje. Pokojni muž nije volio vjenčanja (obično bi ga ugnjavili da zapjeva), to mu je išlo na živce pa je izbjegavao svadbe.

Zanimljivo je, da je Danijela svojevrstan“ bračni srećonoša“. Njen brak je trajao, a dva braka čijem sklapanju je prisustvovala, još uvijek traju. Vjenčanja koja su Dino i Danijela izbjegli, završili su fijaskom, odnosno brakovi rastavom. Svoje vjenčanje nisu željeli, ali se je desilo. Brak koji su imali je bio skladan, pun razumjevanja i slobode.

Inače, sam osoba kojoj ukalupljeni način života nije bio osobito primamljiv, a ni zanimljiv. Više sam bila nekako „opened mind“ tip što je u onom mom vremenu mladosti, bilo itekako teško. Trebalo je imati hrabrosti, usprotiviti se zadanim parametrima ponašanja i razmišljanja.

Svoj brak nisam nikada shvaćala kao nešto gdje moram promjeniti svoj način ponašanja u skladu sa novom ulogom udane žene, nego smo se više ponašali kao dvoje zaljubljenih koji su uživali slobodu života u dvoje bez problema – o svom braku govori Danijela. Danijela je provela 20 godina u braku, gdje naučila puno o životu i bračnoj zajednici ali sada kada malo objektivnije bacim pogled na to iskustvo. Brak je bio po njenoj mjeri, poznavaoci i posmatrači su ga doživljavali kao sretnog, ali Danijela ne bi ponovila bračno iskustvo.

– Prvo, oblačenje vjenčanice i sam čin vjenčanja nije mi nešto od presudne važnosti, a ni pravni aspekt bračne zajednice me ne privlači. Rado bi sa voljenom osobom otišla na neku egzotičnu plažu i tamo se srcem zavjetovala na ljubav, oči u oči, bez ikakvih papira i gomile ljudi. Brak s vremenom postaje rutina htjeli mi to priznati ili ne, svojevrsna tamnica puna kompromisa koja nas čini nesretnim osobama, a onda naša djeca nasljeđuju taj obrazac i primjenjuju u svom životu. Brak nije mjerilo sigurnosti niti sreće.

Ljubav je ključna riječ. Imala sam sreću u životu, živjeti s čovjekom koji je tako shvaćao život i ljubav, ali ja sam bila ta koja zadavala pravila. Da se mene pita,( ja sam ipak pragmatičar) brak može biti dobar i bez papira, ako dovoljno vjeruješ u sebe i svoga izabranika. A priče o romantičnom i glamuroznom vjenčanju u bijeloj vjenčanici i sudbonosno „da“ svojem princu uz zvukove ljubavnih pjesama, lako se može pretvoriti u totalni promašaj, kada taj album fotografija i sjećanja nečeš htjeti niti pogledati. Možda je sreća ipak u nekom brzinskom i skromnom vjenčanju,organiziranom iz formalnosti ali sa ljubavlju.

/Azra Dramalija/aura.ba/