Ekperiment na blizancima: JEDAN JE JEO SAMO MESO, DRUGI JE VEGAN: RAZLIKA JE DRASTIČNA

Hugo i Ros Turner su blizanci koji su odlučili da naprave istraživanje na svojim tijelima, odnosno kako se ono mijenja na određenom način ishrane.Dvanaest nedelja Hugo (lijevo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat blizanac jeo svu hranu sa velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku, prenosi BBC.

U tome su im pomogli profesori sa Univerziteta “King Koledž” u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, tjelesnu masnoću i mnogo drugih stvari. Budući da su jednojajčani blizanci, idealni su za istraživanje kako dijete utiču na tijelo.

Uz propisanu ishranu, imali su treninge izdržljivosti pet do šest puta nedeljno, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije.

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu. Nakon 12 nedelja veganske dijete, Hugov holesterol se smanjio, pa je on imao više energije koja nije padala tokom dana jer mu nivo šećera u krvi nije toliko padao kao prije.

Uz sve to, njegov mentalni fokus bio je mnogo bolji, ali postajale su i određene negativne posljedice. Iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napominje se da se to može razlikovati od osobe do osobe.

Ros, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 posto masnoće, dobio je četiri kilograma mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo njegovu masnoću na 15 odsto, pa je istraživanje završio sa težinom od 85 kilograma. Njegov holesterol ostao je isti tokom celog istraživanja.

Poslije ovog perioda, blizanci su željeli da nastave istraživanje kako bi dobili što preciznije rezultate. Oni žele da njihovo istraživanje traje bar šest mjeseci, pa sve do godine dana.

Naučnici su takođe prikupili fekalne uzorke prije i nakon istraživanja i otkrili zanimljive stvari. Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od hroničnih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska ishrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. Ali, i kod Rosa uočeni su učinci na mikroorganizme koji su se malo promijenili.