EKCEM NAJVIŠE BUKNE ZIMI: Kako spriječiti njegovo pogoršanje?

Izuzetno neprijatne i ružne promjene na koži često se javljaju zimi. Evo kako izliječiti ekcem…

Ekcem, stručno nazvan i atopijski dermatitis, jedno je od najčešćih oboljenja kože čiji tačan uzrok nije potpuno jasan. Vjeruje se da do ove bolesti dolazi zbog povećane “propustljivosti” kožne barijere, zbog čega se koža suši i postaje sklonija iritaciji i upalama.

Takođe, neki ljudi sa ekcemom mogu biti preosjetljivi na određenu vrstu hrane zbog čega se simptomi ekcema mogu pogoršavati. Ekcem se često udruženo javlja sa astmom, alergijskim rinitisom ili alergijom na hranu.

Osobe koje su sklone ovoj kožnoj bolseti, zimi često imaju problem, a struučnjak savjetuje i šta da radite da spriječite da se stanje pogorša…

“Hladna temperatura je glavni provokator zapaljenskih promjena na koži. Da biste smanjili rizik, eliminišite glavni alergen – hipotermiju. Kada je napolju mraz i puše vjetar, bolje je da u potpunosti izbjegnete izlazak iz kuće”, objasnio je doktor Sergej Agapkin.

On dodaje i da kada napolju nije toliko hladno, postoji način da se zaštitite.

“Po umjereno hladnom vremenu prije izlaska nanesite masnu kremu za ruke i hodajte u zaštitnim rukavicama od prirodnih materijala. Jelovnik treba da sadrži hranu bogatu masnim kiselinama (riba i morski plodovi, biljna ulja)”, kaže dr Agapkin.