EKCEM – LIJEČENJE RECEPTIMA Dr MALIŠEVE

Specijalista – dermatolog iz Sankt Peterburške bolnice Br.5,  Dr Valerija Nikolajevna Mališeva savjetuje ljudima koji pate od ekcema da sami pripreme oblogu i kupku. Ona kaže:

-U Rusiji se od davnina za borbu sa ekcemom koristi bundeva.

Uzmite žutu bundevu srednje veličine. Skinite joj koru i isijecite je na krupne komade. Bundevu kuhajte u mlijeku sa većim procentom masnoće  10-15 minuta, a zatim je izvadite iz mlijeka i napravite pire. Stavite pire od bundeve na gazu, složenu u nekoliko slojeva. Oblogu stavite na kožu oboljelu od ekcema. Držite oblogu 10-15 minuta, a zatim  oblogu bacite i napravite novu, koju ćeše takođe držati 10-15 minuta. Cijela procedura traje ukupno oko pola sata.  Ova obloga smanjuje i upalu i svrab na koži.

Doktorka Mališeva daje još jedan recept sa bundevom, za kupku protiv ekcema.

-Svježu bundevu izrendajte ili isjeckajte u blenderu. Ovu  kašu iscijedite, pa dobijeni sok pomiješajte sa svježe pripremljenim čajem od kamilice. Smjesu sipajte u kadu sa toplom vodom za ljekovitu kupku u trajanju od 10-15 minuta. Poslije 4-5 svakodnevnih kupki dolazi do poboljšanja stanja: ekcem se smanjuje, kođa počinje da se regeneriše i smanjuje se svrab.

Recepti su posebno pogodni za djecu.