Egzotična panna cotta: Ukusna poslastica od vanilije sa prelivom od malina

Ovaj slatkiš spada u red ekskluzivnih poslastica. Služi se u renomiranim restoranima, a tako je jednostavno napraviti ga kod kuće


Potrebni sastojci:

želatina, 3 kašike
mljeko 375 ml
slatko pavlaka pola litre
šećer u prahu, 60 g
sok od limuna, 1 kašika
aroma vanile, 1 kašika

Za preliv:

maline, 300 g
šećer u prahu, 3 kašike

Priprema:

U čistoj posudi pomiješamo želatin i 125 ml mlijeka i ostavimo da odstoji desetak minuta.

Ostatak mleka pomešamo sa slatkom pavlakom, šećerom, sokom od limuna i aromom vanile, a zatim kuhamo dok smjesa ne prokuha.

Kada smjesa prokuha maknemo ju s vatre i pomiješamo s pripremljenim želatinom i mlijekom.

Ostavimo da se smjesa malo ohladi, a zatim stavimo u posude za posluživanje.

Posude s panna cottom pokrijemo i stavimo u frižider na 5 sati.

250 g malina i šećer u prahu miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.

Zatim smjesu prebacimo u sito i uklonimo sjemenke.

Ovako pripremljen preliv, prelijemo preko panna cotte, ukrasimo s preostalim malinama, a zatim poslužimo.

Prijatno.

error: Content is protected !!