Egzorcizam se pretvorio u ubistvo: Sveštenik vatrom pokušao izliječiti mentalno bolesnu djevojku

Kada je 25-godišnja Nikaragvanka sa siromašnog sjeveroistoka zemlje Vilma Truhiljo mentalo oboljela – počela da razgovara sama sa sobom i halucinira – sveštenik iz njenog sela je odlučio da na njoj sprovede ritual istjerivanja demona.

Juan Rocha

S obzirom da je najbliži ljekar bio udaljen skoro čitav dan puta, njena porodica je pristala da joj pokuša pomoći 23-godišnji sveštenik Juan Rocha.

Rocha i njegovi sljedbenici su nesretnu Vilmu odveli u zabačenu crkvu okruženu šumom gdje su je tri dana držali bez hrane i vode, dok su okupljeni govorili molitve.

Kada je porodica došla da je posjeti, Rocha im je rekao kako Vilma još uvijek nije izliječena. Iako je Vilma svojevoljno otišla sa grupom u crkvu, u jednom trenutku se pobunila, zgrabila je mačetu i pokušala da pobjegne, ali je u tome spriječena i vraćena u crkvu.

Šeste noći egzorcizma, jedan od okupljenih je rekao da je dobio “poruku od Boga” koji mu je rekao da se Vilmini demoni mogu istjerati samo vatrom. Rocha i njegovi sljedbenici su odmah krenuli sa izgradnjom lomače, a Vilmu su izveli napolje i zavezali je za obližnje drvo.

Niko sa sigurnošću ne može reći šta se tačno desilo, da li je Vilma bila gurnuta u plamen ili ne, ali vatra ju je zahvatila i na kraju i usmrtila.

Rocha i njegovi sljedbenici su mještanima rekli da je to bio jedini način da se Vilma oslobodi zla i da je njena duša sada slobodna. Potresena porodica sada sprema optužnice za ubistvo i tražiće najstrožiju kaznu za Rochu i njegove sljedbenike.