Egzorcizam i molitve na njih nemaju nikakvog efekta: Duhovi bez glave, satanisti i jezive utvare lutaju ovim ukletim crkvama

 Dok je bila napuštena, u crkvi su se redovno okupljali obožavatelji đavola i praktikanti okultizma i crne magije. Među mještanima kruže priče da su satanisti među crkvenim zidovima žrtvovali životinje i organizovali satanističke orgije, te da je negativna energija koja se godinama nakupljala u crkvi postala pravi mamac za duhove i druge paranormalne pojave

Crkve su oduvijek bila sveta mjesta gdje su se vjernici okupljali kako bi služili Bogu i unijeli malo mira u svoje duše. Međutim, mnoge od ovih svetilišta su sagrađena na prokletoj zemlji ili se nalaze u blizini groblja tako da se širom svijeta mogu naći crkve koje nisu imune na pojavu duhova koji šetaju crkvenim hodnicima i prestravljuju vjernike.

Misteriozna svjetla, čudni zvukovi i duhovi bez glave samo su neki od neobičnih fenomena koji se mogu vidjeti u ovim ukletim svetilištima.

Glumac i nakon smrti

Kapela St. Paul, najstarija građevina u Njujorku još uvijek je otvorena za javnost i već dugi niz godina predstavlja religiozno svetilište koje posjećuju glumci prije i poslije predstava. Oni na ovo mjesto dolaze u velikom broju kako bi odali počast najpoznatijem „stanovniku“ malog groblja koje se nalazi iza ove crkve.

Riječ je o britanskom glumcu Džordžu Fridrihu Kuku, koji je umro davne 1812. godine. Džordž je bio poznat po svom nekontrolisanom opijanju i razularenom načinu života, tako da je često znao na predstave dolaziti potpuno pijan. Ipak, ovakav način života ga je na kraju bukvalno koštao glave. Naime, osim ljubavi prema žestokim pićima, Kuk je obožavao trošiti svaki novčić kojeg je zaradio, tako da je ubrzo nagomilao velike dugove koje nikako nije mogao vratiti od svoje skromne zarade. Tada mu je sinula ideja, odlučio je da nakon smrti donira svoju glavu u naučne svrhe kako bi otplatio dugove.

Kuk je umro 1812. godine od ciroze jetre, i njegova glava je, prema dogovoru, odsječena i donirana jednom naučnom institutu u Njujorku. Izgleda da je Kuk prekasno shvatio da je napravio veliku grešku jer se njegov bezglavi duh može vidjeti kako šeta između nadgrobnih spomenika tražeći svoju glavu. Zanimljiva je i činjenica da je upravo njegova lobanja korištena kao pozorišni rekvizit u poznatoj predstavi „Hamlet“, tako da možemo reći da je Džordž i nakon smrti ostao vjeran svom zanatu.

Crkva crne magije

Za britansku crkvu St. Mary u Bedfordširu vjernici ne samo da tvrde da je ukleta, već navodno među svojim, četristo godina starim zidovima, krije vrata pakla. Ova mala parohijska crkva vjerovatno je najzloglasnija građevina u čitavoj Velikoj Britaniji, i bila je napuštena sve do 1840. godine kada je renovirana u viktorijanskom stilu.

Dok je bila napuštena, u crkvi su se redovno okupljali obožavatelji đavola i praktikanti okultizma i crne magije. Među mještanima kruže priče da su satanisti među crkvenim zidovima žrtvovali životinje i organizovali satanističke orgije, te da je negativna energija koja se godinama nakupljala u crkvi postala pravi mamac za duhove i druge paranormalne pojave. Ova crkva je 1963. godine dospjela na naslovnice svih britanskih novina kada je otkriveno da su satanisti iskopali tijela šestero žena kako bi izvršili nekromanciju, a kostur jedne od žena je pronađen na oltaru ove crkve.

S vremenom, crkvu su preuzeli lokalni sveštenici, a nekadašnji vlasnici i nemirne duše i dalje lutaju njenim hodnicima. Oni koji su se usudili kročiti među njene zidove kažu kako se zrakom širi miris truleži i raspadajućem mesa te da se noću mogu čuti užasavajući krici koji dopiru iz zemlje, što je mnoge navelo da pomisle da se u crkvi Svete Marije kriju vrata pakla.

Nakon svih ovih događaja, istraživači paranormalnog su dolazili sa svih strana svijeta kako bi proučavali zgradu i snimili dokaz o duhovima i demonima koji navodno žive u njoj.

Floridski bal duhova

Osnovana još u 19. vijeku, Episkopska crkva St. Paul nalazi se prelijepom Key Westu u Floridi . Izgrađenu 1838. godine, crkvu je osam godina kasnije uništio snažan uragan koji je protutnjao ovim područjem i za sobom ostavio pustoš. Ovaj tragični trend se nastavio i idućih godina, uragani i poplave su 1800-ih i 1900- ih godina prošlog vijeka odnosili na desetine života, i to najčešće živote onih ljudi koji su zaklon potražili upravo u ovoj crkvi. Crkva je danas obnovljena i u punom sjaju, a vjernici koji se redovno okupljaju na molitvama tvrde da se duhovi tragično preminulih žrtava uragana mogu vidjeti kako lutaju grobljem koje se nalazi iza crkve.

Najpoznatiji duh crkve St. Paul je definitivno Džon Fleming, njen osnivač, a prema izvještajima, njegovu sablasnu pojavu najavljuje tanka i bijela izmaglica te nagli pad temperature. Mještani vjeruju da se Džonov duh uznemiren jer je njegov nadgrobni spomenik tokom renovacije postao sastavni dio zidova ove crkve, te da se neće smiriti dok se ne vrati na staro mjesto.

Osim toga, po broju svjedočenja i zabilježenih paranormalnih pojava, duhovi u ovoj crkvi organizuju balove svake večeri, zvone crkvenim zvonima i sviraju orgulje, koje se mogu čuti u sitnim noćnim satima iako u crkvi nema nikoga osim čuvara. Također, ispitivanje crkvenog groblja otkrilo je da crkva sagrađena na starom meksičkom groblju, a prema pričama mještana, njihovi duhovi su se udružili sa španskim i američkim kako bi opsjedali crkvu i obližnje groblje.